Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prøver å avverge torpedokrig

Politiet frykter drap som følge av at torpedokongen Jan Kvalen (49) ble slått ned utenfor hjemmet sitt i Oslo torsdag. Kilder i torpedomiljøet varsler en blodig torpedokrig etter overfallet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er bare én mann som kan rydde opp i dette, og det er Jan sjøl. Han kan få nesten hvem som helst i Oslos underverden til å «gjøre jobben», men han vil trolig foreta seg noe sjøl. Jeg håper det går an å snakke ham til fornuft, sier en kilde til Dagbladet.

Sjef

Jan Kvalen har lenge vært kjent som en uavhengig sjef i det kriminelle miljøet i Østlandsområdet. Kvalen ryddet opp når de kriminelle gjengene kom på kant med hverandre. 49-åringen hadde også god kontakt med politiet, men etter det Dagbladet erfarer er ikke tysting årsaken til at han ble slått ned torsdag.

To tiåringer var vitne til hendelsen, som skjedde på åpen gate. 49-åringen ble slått gjentatte ganger i hodet med en jernstang. Kvalen ligger nå på nevrokirurgisk avdeling ved Ullevål sykehus i Oslo for tilsyn etter å ha blitt operert. At han ikke vil samarbeide med politiet, er dårlige signaler for gjerningsmennene.

Kvalen har ikke anmeldt det blodige overfallet, og politiet etterforsker saken uten å få hjelp av offeret.

- Nei, han er ikke særlig villig til å snakke med oss, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen i voldsavsnittet ved Oslo politikammer.

- Det vil være dumt av Kvalen å forsøke å ta saken i egne hender, fastslår han.

Dagbladet kjenner identiteten til de tre antatte gjerningsmennene. Det er snakk om to svensker og en iraner, alle godt kjent som torpedoer i Oslo. Flere av gjerningsmennene jobber ved et populært utested i Oslo.

Angrepet på sjeftorpedoen skyldes etter det Dagbladet erfarer ren hevn fra minst én av attentatmennene. Denne svenske torpedoen skal i lengre tid ha blitt trakassert av Jan Kvalen.

Ikke uventet

- Det var ikke uventet, for å si det slik. Nå er det om å gjøre å få roet Jan ned før hatet tar overhånd. Dessuten er det viktig at ikke «småspurv» blander seg opp i dette oppgjøret. Dette er de store guttas klasse, sier en kilde til Dagbladet.

Jan Kvalen ble rikskjendis etter å ha medvirket i et program på TV 2 for en tid tilbake. Han ble framstilt som en dobbeltspiller som hjalp politiet gjennom sine sentrale kriminelle kontakter mot at påtalemyndigheten til gjengjeld overså hans egne svin på skogen. Etter å ha undersøkt saken fant Statsadvokaten ingen grunn til å gjenoppta noen av de totalt 26 anmeldelsene som Oslo-politiet hadde henlagt.

Fredag kveld ønsket ikke Jan Kvalen å snakke med pressen om slagsmålet. En forhenværende torpedokollega sier han skjønner hvorfor:

- Han har nok lyst til å gå under jorda. Jeg vet hvordan dette føles. Å tape en slåsskamp er ikke noe å være stolt av i dette miljøet. Alt du vil er å få hevn.

BLE BANKET OPP: Sjeftorpedo Jan Kvalen ligger på Ullevål med moderate skader, etter å ha blitt slått i hodet med en jernstang. Han vil ikke samarbeide med politiet, noe som lover dårlig for gjerningsmennene.