- Prøver å binde Jens

Store deler av Arbeiderpartiet er i harnisk over Ap-leder Thorbjørn Jaglands håndtering av lederdebatten. Tidligere statsråd Olav Akselsen mener Jagland prøver å kneble lederdebatten i partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Også Jagland-lojale partifeller reagerer på partilederens håndtering av saken.

Fylkesledere og andre sentrale tillitsvalgte står nå fram på rekke og rad i protest mot det de opplever som et utilbørlig press på Jens Stoltenberg.

- Jeg er rett og slett forbannet. Thorbjørn legger snubletråder og prøver å binde Jens. Det er for grovt. Det er ikke slikt jeg forventer av partiets leder. Mitt råd til Jens er å ikke la seg presse til å komme med en avklaring mandag som det uansett er landsmøtet som skal foreta, sier lederen i Nordland Ap, Odd Eriksen, til Dagbladet.

Han mener Jagland med sin atferd skaper storm i partiet.

Knebler debatten

Også fylkesleder i Hordaland, Ranveig Frøiland, som var oljestatsråd i Thorbjørn Jaglands regjering, kom i går oppsiktsvekkende nok på banen med kritikk av partilederen.

- Partiledelsen har åpnet for en debatt også om lederskapet i partiorganisasjonen, og den ber jeg om at vi får lov til å ta. Vi vil ha en debatt i lokallag og fylkeslag fram mot landsmøtet, både om delt lederskap og om personer, sier Ranveig Frøiland til Dagbladet.

Hennes kollega fra Hordaland, tidligere olje- og energiminister Olav Akselsen, sier rett ut at Jagland prøver å kneble lederdebatten.

- Jeg reagerer negativt på at Thorbjørn prøver å stoppe en debatt som er satt i gang. Loddet ble kastet da han og Jens åpnet for lederdebatt. Da kan de ikke avblåse den fire uker seinere. Det mest naturlige er at Jens svarer valgkomiteen. Det er lang tid til. Men det burde man ha tenkt gjennom før man satte i gang debatten i partiet. Nå lar det seg ikke gjøre å stoppe den, sier Akselsen.

Umulig

Også lederne i Akershus Ap og Oppland Ap, Kjell Engebretsen og Torstein Rudihagen, sier det er ikke er mulig å legge lokk på lederdebatten i partiet nå.

Mens AUF-leder Eva Kristin Hansen tidligere ikke ønsket seg lederdebatt, sier hun nå at Jens Stoltenberg står fritt til å avgjøre når han vil si om han er kandidat til ledervervet eller ikke.

Lederen i Sør-Trøndelag Ap, Gunnar Krogstad, sier det slik:

- Den eneste avklaringen som kan komme mandag, er at Jagland eventuelt sier at han trekker seg. At han gjentar at han vil fortsette, vil ikke være noen avklaring, sier Krogstad.

En som ønsker Jaglands varslede avklaring velkommen, er sentralstyremedlem Bjørnar Olsen:

- Jeg ønsker at både Jagland og Stoltenberg avklarer hvor de står i lederspørsmålet førstkommende mandag, sier Olsen, med klar adresse til Jens Stoltenberg. Det samme svaret gir alle Jagland-tilhengerne.

Advarer mot kupp

Sentralstyremedlem Grethe Fossum har tidligere uttalt at Ap nå må samle seg om en sjef. Etter rundene i går sier hun:

- Nå vil jeg høre hva de kommer med i sentralstyret mandag. Det jeg vil si, er at jeg ikke finner meg i å bli orientert én gang til. Nå skal jeg være en del av prosessen fram til landsmøtet, og ikke som sentralstyremedlem, men som medlem i Ap. Jeg vil ikke godta noen kuppliknende framgangsmåte, sier Fossum.

Hun viser til måten Martin Kolberg ble konstituert som partisekretær på.

I HARDT VÆR: Thorbjørn Jagland får motbør av sine egne. Grethe Fossum (i bakgrunnen) har tidligere uttalt at Ap nå må samle seg om en sjef.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer