Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

17. mai:

Prøver å få folk ut av bussen

Reagerer etter video av stappfull buss i Bergen på 17. mai.

FORTVILET: En bussjåfør nektet å kjøre videre da bussen ble for full. Video: Bergen foto og media / Reporter: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Til tross for en uvanlig 17. mai, uten barnetog og store folkesamlinger som følge av coronapandemien, var det mange som tok turen til Bergen sentrum på nasjonaldagen.

Rundt kl. 22 søndag kveld resulterte det i kaos på en buss, da en gjeng med berusede ungdommer skulle ta bussen til byen.

- Bussen skulle gå fra Åsane terminal til sentrum da rundt 40-50 svært berusede ungdommer gikk på, sier Sandor Dahl, som var om bord på bussen, til Dagbladet.

Han filmet deler av hendelsen, som du kan se øverst i saken.

- Veldig fullt

NRK skreiv om saken først.

Det ble til slutt så mange folk på bussen at bussjåføren ikke fikk lukket dørene på bussen. Ifølge Dahl sa bussjåføren på anlegget at han nektet å kjøre videre før noen gikk av. Han sier det tok tid før folk tok beskjeden på alvor og gikk av.

- Han sto nærmest i ti minutter og ba folk om å gå av. Han var vel forsinket, og preget av stresset på grunn av situasjonen, sier Dahl til Dagbladet.

Han forteller at han ikke har opplevd å være på en buss med så mange mennesker før, og tok dermed opp mobilen for å filme.

- Flere gikk av for å etterkomme bussjåførens krav, men det var fortsatt veldig fullt med tanke på smittevernreglene, sier Dahl.

Selv forteller han at han selv gikk av på Fisketorget, som er noen stopp seinere.

- Godt nok informert

For å hindre smittespredning har flere av selskapene som styrer kollektivtrafikken i de store byene i Norge, innført smittevernregler. På busser, tog og T-baner kan man bare sitte på annethvert sete, og passasjerene må holde en meters avstand.

Kollektivselskapet Skyss, som har det overordnede ansvaret for busstransport i Bergen, kan nå bare frakte halvparten så mange mennesker som før, for å følge kravene til avstand.

Ifølge NRK valgte selskapet å avlyse ekstraavganger til og fra Bergen sentrum på 17. mai, for å bidra til at færre reiste inn til byen.

Kommunikasjonsrådgiver i Skyss, Ingrid Dreyer, sier til NRK at de mener de har vært tydelige nok i sin kommunikasjon om at passasjerer må vente på neste buss om det ikke er mulig å holde avstand.

- Vi oppfordrer sjåførene til å bruke mikrofonen ved behov, samtidig som vi informerer på alle tilgjengelige flater om at de reisende selv må ta ansvar og ta hensyn, sier hun til NRK.

ALDRI SKJEDD FØR: Kongeparet står som regel timesvis på Slottsbalkongen og vinker til folket. I år ble dagen annerledes. Video: NRK / TV 2. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Passasjerenes ansvar

Regionsjef i Tide buss, som drifter bussene i Bergen, Rune Mannseth, sier til Dagbladet at de er kjent med situasjonen.

- Det er en lei situasjon at publikum ikke respekterer oppfordringen fra sjåføren med en gang. Det er synd at de ungdommene ikke ivaretar eget smittevern, og at de ikke tar vare på seg selv, sier han.

Han mener det helt klart er passasjerenes ansvar å ivareta eget smittevern.

- Bussjåførene har ansvar for å kjøre bussen, og kan komme med oppfordringer.

Mannseth har en oppfordring til de som reiser kollektivt.

- Ta kloke valg, ta vare på eget smittevern, og i den grad det kommer oppfordringer fra bussjåføren, lytt til dem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!