Prøver å få French til Norge for Molands begravelse

- Kongolesiske myndigheter skal vurdere det, sier Barth Eide.

Joshua French (t.v.) og avdøde Tjostolv Moland (t.h.)Foto: Øistein Norum Monsen
Joshua French (t.v.) og avdøde Tjostolv Moland (t.h.)Foto: Øistein Norum MonsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette kommer frem av utenriksminister Eides samtaler med Kongos viseutenriksminister i går, melder NRK.

Eide sier til NRK at han ikke fikk svar på om French får forlate fengselet, men den kongolesiske ministeren sa han skulle vurdere saken.

- For det første så kondolerte han, men lovet å vurdere det jeg ba om, men jeg fikk ingen formell respons på det, sier Eide til NRK.

Utenriksminister Espen Barth Eide har ikke fått noen avklaring på hvorvidt den gjenlevende norske fangen i Kongo, Joshua French, vil bli overført til Norge.

Men han håper at det tragiske dødsfallet til Tjostolv Moland kan forsere fram en løsning.

- Jeg kommer til å jobbe med denne saken til den er løst, det vil si til Joshua French er benådet eller blir overført til soning i Norge. Jeg sier ikke at det blir lett, men jeg håper og tror at det blir lettere enn det har vært siden vi begynte å jobbe med dette for over fire år siden, sier utenriksministeren til Dagbladet.

Møtte statsministeren Norske myndigheter regner som sikkert at båren med Tjostolv Moland vil bli brakt til Norge så snart det praktisk lar seg gjøre.

- Det er umulig å si hvor lang tid det vil ta. I Kongo, som i de fleste andre land, er det en rekke prosedyrer som først må gjennomgås, blant annet obduksjonen, sier Barth Eide.

Dagbladet oppdaterer saken.