Prøver å finne hull i forklaring

Erling Havnå må nå gjennom nye harde avhør for å overbevise politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Dagens avhør startet rundt 11.30, opplyser politiinspektør Ernst K. Rossebø i Rogaland politidistrikt til Dagbladet.no

Ranssiktede Erling Havnå (46) ble avhørt om DNA-sporene i fire timer i går, men må i dag belage seg på på nye tøffe timer der politiet vil gå forklaringa hans etter sømmene.

Ifølge den tidligere EM-mesteren i kickboksing fins det naturlige forklaringer på at DNA-en hans ble funnet på ransutstyret.

I en utbrent bil som ble brukt av ranerne i Stavanger, fant kriminalteknikerne utelukkende Erling Havnås (46) DNA. Derfor, mener politiet, må Havnå være én av de 8 - 12 som deltok i dødsranet på NOKAS-tellesentralen i Stavanger 5. april.

DNA-profilen ble matchet mot politiets sporregister, og ga utslag på en slegge som ble brukt til å knuse glass under ranet av Postens brevsentral i Oslo. Teknikerne fikk også treff med en tannbeskytter de fant etter et ran i Hemsedal i 2002. I et fire timers langt avhør i går, måtte Havnå forklare hvordan hans DNA-profil var å finne på utstyret som knyttes til de to ranene.

DNA-sporene danner i hovedsak bakgrunn for siktelsen mot kickbokseren.

Ifølge VG Nett skal ansatte ved Postens brevsentral ha gitt beskrivelser av den såkalte «Sleggemannen» som kan stemme med Havnå - mellom 185 og 190 centimeter høy, muskuløs og atletisk.

Politiet har foreløpig verken bekreftet eller avkreftet om de også sitter på taktiske bevis.

Havnå selv nekter fortsatt ethvert kjennskap til ranene. Han mener han har gitt politiet en plausibel forklaring på hvordan hans DNA er havnet på ransutstyret. Hvordan forklaringen lyder, er fortsatt ikke kjent.

Ifølge politiet var Havnå samarbeidsvillig under avhøret i går.

- Han synes det er greit å få forklare seg om ting som kan fremstå som mistenkelige, sa advokat John Christian Elden til NTB i går. Han vil ikke kommentere saksdetaljer av hensyn til etterforskningen.

Dagbladet.no har onsdag formiddag ikke lykkes å komme i kontakt med Elden. En 22-åring hevder å ha sett Havnå i Stavanger klokka 5 5. april, mens andre vitner mener de observerte Havnå i Arendal ransdagen.

NEKTER KJENNSKAP: Erling Havnå (46) er siktet for ranet av Norsk Kontantservice i Stavanger 5. april og for ranet av Postens brevsentral i Oslo i fjor høst, men nekter et hvert kjennskap til sakene. Havnå fikk se sakspapirene mandag, og skal være ved godt mot etter å ha sett hva politiet bygger mistanken sin på.