London

- Prøver å flykte før midnatt

Det oppsto trengsel i London etter at statsminister Boris Johnsons nye smitteverntiltak satte jula i fare for mange.

FLYKTER: Folk fikk hastverk med å forlate London før jul etter nye smitteverstiltak i England. Video: AP/Twitter. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Passasjerer møtte fulle tog på vei ut av London, da mange forsøkte å «flykte» fra storbyen, skriver nyhetsbyrået PA, sitert av The Guardian.

De reisende ble angivelig fortalt at sosial distansering ikke ville være mulig på grunn av volumet av personer om bord, og de som følte seg ukomfortable burde gå av toget, ifølge en passasjer.

Bilder og videoer på Twitter viser mye folk på flere togstasjoner i storbyen. Et togselskap har erkjent på Twitter at etterspørselen ble stor i etterkant av Johnsons pressekonferanse.

PADDINGTON STATION: Reisende går gjennom stasjonen for å komme seg på tog etter kunngjøringen lørdag kveld. Foto: Stefan Rousseau / PA / NTB
PADDINGTON STATION: Reisende går gjennom stasjonen for å komme seg på tog etter kunngjøringen lørdag kveld. Foto: Stefan Rousseau / PA / NTB Vis mer
VENTER: Reisende venter på Paddington stasjon i London. Foto: Stefan Rousseau / PA / NTB
VENTER: Reisende venter på Paddington stasjon i London. Foto: Stefan Rousseau / PA / NTB Vis mer

Fulle tog

Bloomberg har hatt en reporter på plass på Euston stasjon.

- Det er ganske fullt i kveld, sier reporteren og viser til den kraftige skjerpingen av tiltak i jula.

- Det betyr at folk ikke vil kunne forlate byen og vil ikke kunne møte andre i jula. Det betyr at mange prøver å flykte før midnatt for å møte slektningene sine.

Harriet Clugston er blant dem som har delt videoklipp fra stasjonen St. Pancras før et tog mot Leeds ankom, skriver ITV.

- Som ventet er toget stappet, skriver hun på Twitter, og fortsetter:

STRAMMER INN: Statsminister Boris Johnson har strammet inn på julefeiringen i hele landet, etter at en ny og mer smittsom variant av coronaviruset nå sprer seg. Video: AP Vis mer

- Enhver person på dette toget, inkludert meg selv, har gjort den dumme og uansvarlige beslutningen om å reise, riktignok lovlig, skriver hun og begrunner sin reise med at mora bor alene og at hun ikke har hjerte til å la mora være alene i jula.

En annen kvinne forteller at hun og partneren gjorde en kjapp beslutning om å ta med deres unge sønn hjem til familien hennes, mens en 22 år gammel kvinne forteller at hun ville sikre seg å komme seg hjem før jul og at foreldrene ville hente henne før restriksjonene iverksettes.

- Gikk av toget

Trengselen vekker også oppsikt hos amerikanske NBC News, som skriver at bilder fra St. Pancras-stasjonen viser oppførselen Johnson håpet å forhindre.

Kanalen har vært i kontakt med en reisende, Rebecca Nind (33), som forteller at hun prøvde å komme seg fra London til Leeds for å feire jul med sin søster, men lot være å reise med et overfylt tog.

- Jeg var ikke villig til å stå most i korridoren mellom vogner, veldig nære så mange andre personer i tre timer, på grunn av covid. Så jeg gikk av toget, sier hun.

Togselskapet EMR har svart på en twittermelding fra Nind, hvor hun beskriver vedlagte bilder fra togstasjonen som forferdelige, med tanke på økning i smitte.

- Fulle tog til Leeds. Kunne ikke komme meg om bord. Kastet bort 90 pund, og totalt utrygt. Hvorfor er ikke setereservasjoner akseptabelt?

- Vi har begrenset våre reserverbare områder for å la kunder planlegge reiser på dagen om deres omstendigheter skulle forandre seg. Vi har sett en kraftig økning i etterspørsel etter myndighetenes kunngjøring klokka 16. Vi kjører med å mange vogner som mulig, svarer EMR.

Langer ut mot regjeringen

London-ordfører Sadiq Khan skriver på Twitter at «London står overfor sin tøffeste jul siden krigen».

- Men vi vil komme oss gjennom dette sammen. Dere har hørt dette mange ganger før, men det er fortsatt sant. Vær så snill, følg reglene for å redde liv og beskytte helsevesenet. Enhver persons handlinger er viktige for å bekjempe dette viruset, skriver Khan.

I en uttalelse, også publisert på Twitter-kontoen, beskriver ordføreren restriksjonene som et «bittert nederlag for dem som håpet på å tilbringe tid med sine kjære, i trygghet, denne jula, og for bedrifter som allerede har lidd så mye i år».

Han går også hardt ut mot regjeringen.

- London og landet betaler prisen for regjeringens fortsatte feilslåtte håndtering av pandemien. Dette fortsatte kaoset og forvirringen kunne vært unngått om myndighetene ikke ga uansvarlige løfter til offentligheten og hevet forventningene om juletida. Jeg ber folk i London om å følge de nye restriksjonene nøye, slik at vi kan beskytte helsevesenet og forhindre flere tragiske dødsfall, skriver Khan blant annet.

SHOPPING: Det ser også ut som det var mye folk i Carnaby Street lørdag kveld. Foto: AP Photo/Alberto Pezzali
SHOPPING: Det ser også ut som det var mye folk i Carnaby Street lørdag kveld. Foto: AP Photo/Alberto Pezzali Vis mer
REGENT STREET: Det var tilsynelatende også mange folk i gatene lørdag kveld. Her fra Regent Street. Foto: AP Photo/Alberto Pezzali / NTB
REGENT STREET: Det var tilsynelatende også mange folk i gatene lørdag kveld. Her fra Regent Street. Foto: AP Photo/Alberto Pezzali / NTB Vis mer

Jule-grepene

Det var lørdag kveld at britenes statsminister opplyste at myndighetene strammer kraftig inn i London, Sørøst- og Øst-England. Her har en mer smittsom variant av coronaviruset fått alarmklokkene til å ringe.

- Det kan være opptil 70 prosent mer smittsomt enn den originale varianten. Dette sprer seg nå veldig raskt, sa Boris Johnson, som fredag og lørdag har sittet i krisemøter om det nye funnet.

Ikke-essensielle butikker, frisører, og treningssentre må stenge dørene. Det blir også innført påbud om hjemmekontor for dem som kan.

Det som kanskje svir mest er imidlertid svært strenge regler for julefeiringen, og som trolig er årsaken til trengselen på togstasjoner i London.

De tidligere julerådene tilsa at tre husstander kunne feire jul sammen og treffes inntil fem dager i løpet av jula. Fra og med midnatt natt til søndag blir det innført tiltaksnivå 4 i London, Sørøst- og Øst-England.

Innbyggere i nivå 4-områder må holde seg hjemme, med bare svært begrensede unntak. Det innføres også reiserestriksjoner – folk kan ikke reise inn eller ut av kategori 4-områder, og de kan heller ikke overnatte utenfor hjemmet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer