- Prøver å gi inntrykk av at de har oppnådd mye, men har etter min mening oppnådd lite

Seniorforsker Svein Melby er ikke imponert over resultatet av NATO-møtet.

MØTTES I WALES:  Stats- og regjeringsledere fra NATOs 28 medlemsland, blant dem Storbritannias David Cameron (i midten) og USAs Barck Obama (til høyre), møttes til toppmøte i Wales torsdag og fredag. Her er de sammen med avtroppende generalsekretær i NATO Anders Fogh Rasmussen. Foto: AP Photo/Jon Super
MØTTES I WALES: Stats- og regjeringsledere fra NATOs 28 medlemsland, blant dem Storbritannias David Cameron (i midten) og USAs Barck Obama (til høyre), møttes til toppmøte i Wales torsdag og fredag. Her er de sammen med avtroppende generalsekretær i NATO Anders Fogh Rasmussen. Foto: AP Photo/Jon Super Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «De siste 24 timene har vi tatt historiske avgjørelser som vil holde alliansen vår sterk i en usikker verden.»

Det sa Anders Fogh Rasmussen da han møtte pressen etter det som blir hans siste NATO-toppmøte som forsvarsalliansens generalsekretær.

Seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier Svein Melby er derimot ikke imponert over resultatene av det viktige toppmøtet som har gått av stabelen i Wales torsdag og fredag. 

- Det prøves fra NATO og sentrale politikere å gis et inntrykk av at en har oppnådd mye, men mitt inntrykk er at de har oppnådd relativt lite, sier seniorforskeren til Dagbladet.

Uenighet om Ukraina Han peker på flere punkter der han mener det er tydelig at alliansens 28 land er splittet.

- Det er ingen tvil om at det er betydelig uenighet om hvordan en skal forholde seg til Russland og Ukraina-spørsmålet, mener Melby.

- Det beste politiske midlet for å avskrekke Putin fra videre ekspansjon og samtidig berolige de nye NATO-landene i området, ville vært å få utplassert faste NATO-styrker i disse landene. Det har de også bedt om. USA ønsker dette, men blant annet Tyskland, Spania og Frankrike er i mot. I stedet har man nå endt opp med denne reaksjonsstyrken, sier han og fortsetter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer