- Prøver å gi inntrykk av at de har oppnådd mye, men har etter min mening oppnådd lite

Seniorforsker Svein Melby er ikke imponert over resultatet av NATO-møtet.

MØTTES I WALES:  Stats- og regjeringsledere fra NATOs 28 medlemsland, blant dem Storbritannias David Cameron (i midten) og USAs Barck Obama (til høyre), møttes til toppmøte i Wales torsdag og fredag. Her er de sammen med avtroppende generalsekretær i NATO Anders Fogh Rasmussen. Foto: AP Photo/Jon Super
MØTTES I WALES: Stats- og regjeringsledere fra NATOs 28 medlemsland, blant dem Storbritannias David Cameron (i midten) og USAs Barck Obama (til høyre), møttes til toppmøte i Wales torsdag og fredag. Her er de sammen med avtroppende generalsekretær i NATO Anders Fogh Rasmussen. Foto: AP Photo/Jon SuperVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «De siste 24 timene har vi tatt historiske avgjørelser som vil holde alliansen vår sterk i en usikker verden.»

Det sa Anders Fogh Rasmussen da han møtte pressen etter det som blir hans siste NATO-toppmøte som forsvarsalliansens generalsekretær.

Seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier Svein Melby er derimot ikke imponert over resultatene av det viktige toppmøtet som har gått av stabelen i Wales torsdag og fredag. 

- Det prøves fra NATO og sentrale politikere å gis et inntrykk av at en har oppnådd mye, men mitt inntrykk er at de har oppnådd relativt lite, sier seniorforskeren til Dagbladet.

Uenighet om Ukraina Han peker på flere punkter der han mener det er tydelig at alliansens 28 land er splittet.

- Det er ingen tvil om at det er betydelig uenighet om hvordan en skal forholde seg til Russland og Ukraina-spørsmålet, mener Melby.

- Det beste politiske midlet for å avskrekke Putin fra videre ekspansjon og samtidig berolige de nye NATO-landene i området, ville vært å få utplassert faste NATO-styrker i disse landene. Det har de også bedt om. USA ønsker dette, men blant annet Tyskland, Spania og Frankrike er i mot. I stedet har man nå endt opp med denne reaksjonsstyrken, sier han og fortsetter.

- Det framstilles som et stort steg, men er mer et kompromiss.

Uenige om penger Et annet punkt der Melby mener NATO-toppmøtet ikke har klart å oppnå stort, er spørsmålet om finansiering av medlemslandenes forsvar.

- Om man virkelig mente alvor med å reagere på det som skjer i Europa og ta et tak for å gjøre noe med europeisk sikkerhet, burde man kunne fått til en enighet om den tidligere målsetningen i NATO om at hvert medlemsland skal bruke 2 prosent av sitt BNP på forsvar, mener Melby.

En slik enighet fikk man derimot ikke.

- Formuleringene er nå at det er enighet om at den videre nedbyggingen av forsvaret skal stanse, sier Melby, som mener dette ikke er et stort resultat å skryte av.

Bare fire NATO-land har i dag nådd målsetningen som NATO har formulert om å bruke minst to prosent av BNP -  USA, Storbritannia, Hellas og Estland.

- Det at en ikke oppnår enighet viser ikke noen reell vilje til å møte de ganske kritiske utfordringene som Europa står overfor, sier han.

Stoltenberg kledelig i bakgrunnen
Dette var det siste NATO-toppmøtet som ble ledet av danske Anders Fogh Rasmussen. Den 1. oktober er det Jens Stoltenberg som tar over vervet.

Stoltenberg ble presentert på møtet, men hadde ikke en spesielt framtredende rolle. Dette er helt i tråd med internasjonal kutyme, mener seniorforskeren.

- Det er bare én generalsekretær av gangen. Han må nok pent vente til Fogh Rasmussen er ferdig, så blir det hans tur. Det er ingen god tone for en påtroppende generalsekretær å stikke hodet fram for mye før han tiltrer.