ENORME ØDELEGGELSER: I flere mindre byer skal mer enn halvparten av bygningene være totalskadd. Det er ennå umulige å si noe om det totale omfanget av katastrofen i Nepal. Foto: SipaUSA / NTB SCANPIX
ENORME ØDELEGGELSER: I flere mindre byer skal mer enn halvparten av bygningene være totalskadd. Det er ennå umulige å si noe om det totale omfanget av katastrofen i Nepal. Foto: SipaUSA / NTB SCANPIXVis mer

Prøver å grave ut ofre fra ruinene med bare hendene

Over 2 000 er bekreftet omkomne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Myndighetene i Nepal opplyser ved 12-tiden norsk tid søndag at antall bekreftede døde i Nepal har passert 2 200, mens 53 er døde i India. 

Kinesiske myndigheter opplyser at 17 mennesker mistet livet i Tibet på grunn av skjelvet. Etter hvert som redningsarbeidet skrider fram i Nepal, ventes tallet på døde å stige,skriver NTB.

SItuasjonen er kaotisk. Mange har i løpet av natta trolig blitt liggende hardt skadd i sammenraste bygninger i områder  redningsmannskapene strever med å nå fram til.

Ifølge BBC News melder øyenvitner at folk prøver å grave ut ofre fra ruinene med bare hendene fordi de ikke har noe annet å bruke.

Det er anleggsmaskiner tilgjengelig i selve Katmandu, men selv veier som eventuelt er framkommelige vil flere steder i regionen være for smale for utstyr som kan løfte tungt.

Det bor over 2,5 millioner mennesker i Katmandu-dalen, og et jordskjelv som rammer de overbefolkede og ofte dårlig konstruerte bygningene i området, har lenge vært et marerittscenario.

LES OGSÅ: Jordskjelv-eksperter møttes i Nepal i forrige uke for å planlegge bedre sikring.

- Ekstremt bekymret Mye av redningsinnsatsen ledes nå av nabolandet India, etter at den indiske statsministeren Narendra Mody raskt sendte et militært transportfly med tre tonn forsyninger og et katastroferesponsteam på 40 personer til Nepal. Ytterligere tre fly var i ventet i går kveld, blant annet med et mobilt sykehus og hjelpemannskaper.

Også Pakistan har lovet å bistå Nepal i redningsarbeidet. 

Ifølge BBC har rullebanen på flyplassen i Katmandu vært åpen og har tatt imot fly med kritiske forsyninger. Flyplassen kan også fungere som base for helikopterflygninger til mer avsidesliggende områder.

Røde Kors opplyste lørdag kveld at organisasjonen bruker penger fra sitt akutte katastrofefond og har mobilisert ressurser fra knutepunkter i New Delhi, Kuala Lumpur og Bangkok. Men foreløpig er situasjonen svært uoversiktlig, og hjelpemannskaper er både avskåret fra hverandre og fra noen av de antatt verste områdene.

- Vi er ekstremt bekymret for skjebnen til samfunnene i småbyer og landsbyer i avsidesliggende områder nær episenteret. Veier som har blitt ødelagt eller blokkert av skred og kommunikasjonslinjer som er nede, hindrer oss i å nå lokale Røde Kors-avdelinger for å få mer presis informasjon. Vi forventer betydelige tap av menneskeliv, sier Jagan Chapagain, direktør for Røde Kors i Asia, i en pressemelding.

Hjelpeorganisasjonen Plan International har, basert på øyenvitneskildringer fra egne ansatte, anslått at mer enn halvpartene av husene i byen Bhaktapur er rasert. Byen har i underkant av 80 000 innbyggere og er kjent for bygninger av høy historisk og kulturell verdi.

Ukjent omfang Mange sov i natt på gata i frykt for nye etterskjelv.

Det var meldt rundt 12 grader i Katmandu, men mye kaldere i høyereliggende områder. I tillegg til et ukjent antall skadde måtte redningsmannskapene og helseressurser forsøke å ta hånd om de mange tusen som har mistet hjemmene sine og ikke har forsyninger eller noe sted å sove.

- Vi kjenner ikke omfanget ennå, men dette kan være et av de dødeligste og mest ødeleggende jordskjelvene siden det i Nepal og Bihar i 1934 (der rundt 10 600 mennesker døde, red. anm.), sier Chapagain i Røde Kors.

Få med innlagt vann Behovet for mat, vann, medisiner og tak over hodet blir nå enormt i regionen de nærmeste ukene.

Befolkningen i Katmandu er vant til ordinære strømbrudd og mange har derfor aggregater, men ifølge BBC er det uklart hvor mye drivstoff som nå er tilgjengelig i byen for å drive disse.

Minst like prekær er trolig vannsituasjonen, da mange i utgangspunktet baserer seg på tankbilforsyninger ukentlig - langs landeveier som nå kan forbli blokkert i lang tid. Faren for sykdommer er høy om befolkningen må ty til det forurensede vannet i de omkringliggende elvene.

Over halvparten av befolkningen er barn.

- UNICEF har startet umiddelbar distribusjon av forhåndslagrede forsyninger med blant annet vannrensetabletter, hygienepakker og ernæringspakker. Vi frykter for barnas skjebne etter skjelvet, skriver FNs barnefond i en pressemelding i kveld.

SMADRET: Dharhara-tårnet i Khatmandu er blant landemerkene som er fullstendig rasert etter jordskjelvet. Foto: POLARIS / XINHUA / NTB SCANPIX
SMADRET: Dharhara-tårnet i Khatmandu er blant landemerkene som er fullstendig rasert etter jordskjelvet. Foto: POLARIS / XINHUA / NTB SCANPIX Vis mer