HELSEMINISTER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) med forslagene til de ny innpakningene til snus og tobakkspakker, på en pressekonferanse om forebyggende tiltak på tobakksområdet.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HELSEMINISTER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) med forslagene til de ny innpakningene til snus og tobakkspakker, på en pressekonferanse om forebyggende tiltak på tobakksområdet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

- Prøver å kneble en viktig, alternativ stemme

FpU langer ut mot sin egen regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som Dagbladet meldte mandag ble det i dag klart at regjeringen innlemmer rusforskerne i Sirus i Folkehelseinstituttet (FHI), mot sterke protester fra rusforskerne selv.

Det er ikke bare forskerne selv som reagerer på innlemmelsen. Også en av regjeringens vanlige støttespillere, Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), mener det er en uklok beslutning.

- Forsøker å kneble - Det er veldig bra med avbyråkratisering. Det skal føre til bedre løsninger og mindre pengebruk. Men at SIRUS flyttes til FHI bidrar ikke til noen av delene, sier FpU-leder Atle Simonsen til Dagbladet.

- Dette er alvorlig fordi man forsøker å kneble en veldig viktig alternativ stemme i rusdebatten. Det trenger vi i Norge. Jeg sier ikke Bent Høie kun gjør dette for å slippe mer kritikk, men jeg forstår at det ser slik ut, sier Simonsen.

Høie (H) kaller kritikken fra FpU-Simonsen urimelig og usaklig, og avviser at det er et forsøk på å kneble et forskermiljø som har kommet med kontroversielle utspill.

- Det er ikke grunnlag for å hevde at forskningen ved FHI er politisk styrt, sier Høie.

Sirus-forskere har uttalt seg stikk i strid med de gjeldende rådene fra FHI og det offentliges uttalte ruspolitikk flere ganger de siste årene. Blant annet har tobakksforsker Karl Erik Lund uttalt at snusbruk er en effektiv metode for å slutte å røyke og at det vil ha en positiv effekt på folkehelsa hvis folk bytter ut røyk med snus. Han har også uttalt seg positivt om e-sigaretter.

- FHI har en agenda - All forskning på rusfeltet i Norge kan ikke være på bestilling fra staten. Da får man institusjoner som forteller politikere det de vil høre. I rusdebatten har vi behov for det motsatte, nemlig noen uavhengige som tør å utfordre sannheter, sier Simonsen.

Der Sirus-forsker Lund har argumentert med at snusbruk på bekostning av røyking vil ha store positive effekter på folkehelsa, vil helseministeren ha ned forbruket av begge tobakksproduktene. I «høringsnotat om forslag til standardiserte tobakkspaknigner og gjennomføring av Tobakkskonvensjonen artikkel 5.3», som ble sendt ut før påske,kom det fram at Høie blant annet ønsker standardiserte snusbokser og å fjerne topplokket på boksene, det lille rommet hvor man kan legge brukt snus. 

- At forskningsmiljøet som ikke bekrefter hans synspunkter nå blir nedlagt og lagt inn i en organisasjon som utelukkende bekrefter hans syn, ser stygt ut. Jeg håper virkelig dette ikke skjer på grunn av motstanden mot Høie, det er politiske metoder som ikke har tradisjon i Norge, sier Simonsen.

- Full frihet Helseminister Bent Høie avviser Simonsen og forskernes bekymring.

- De har ingen grunn til å være redde for forskerfriheten. Forskerne ved FHI står fritt, og Sirus-forskerne vil ha samme frihet til å mene og diskutere resultater av forskning som de har hatt til nå, sier Bent Høie til Dagbladet.

- De vil også få fordel av å være i et samlet miljø som jobber med rusforskning, sier Høie.

- Veldig trist Sirus-innlemmelsen er en del av en større omorganisering av helsesektoren, hvor regjeringen samler miljøer og funksjoner i større enheter. Geir Stene Larsen, ekspedisjonssjef i helsedepartementet og tidligere FHI-direktør, var i dag på et allmøte i Sirus, hvor han informerte om sammenslåingen. Den vil tre i kraft 1. januar neste år. Sirus-forsker Hilde Pape var blant dem som da måtte høre at beslutningen var tatt, og at det ikke er noe de kan gjøre med det.

- Det var ikke overraskende, men veldig trist, sier Pape  til Dagbladet

Hun er blant dem som har advart mot følgene innlemmelsene vil få.

FPU-LEDER: Atle Simonsen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
FPU-LEDER: Atle Simonsen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

- FHI skal gi omforente råd til befolkningen. Det vil alltid være et spenningsforhold mellom det og fri forskning. Rådgivning og forskning burde være i to ulike institusjoner, sier Pape.

Før helga sa hun til Dagbladet at hun fryktet for ytringsfriheten, troverdigheten og forskningsfriheten etter sammenslåingen.