Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prøver å knekke de siktede i avhør

14 dager siden Faiza (26) forsvant. I går kveld prøvde Kripos' avhørseksperter igjen å få den påståtte kidnapperen til å si hvor hun kan være.

HIT SKULLE FAIZA: 26-årige Faiza Ashraf var på vei til jobb i denne Hennes og Mauritz-butikken i kjøpesenteret Oslo City da hun forsvant. Hennes kolleger forteller at de savner henne veldig. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN
HIT SKULLE FAIZA: 26-årige Faiza Ashraf var på vei til jobb i denne Hennes og Mauritz-butikken i kjøpesenteret Oslo City da hun forsvant. Hennes kolleger forteller at de savner henne veldig. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ASKER (Dagbladet.no): I 06.45-tida i morges var det nøyaktig to uker siden Faiza Ashraf (26) ifølge politiet ble kastet inn i bagasjerommet på en bil i nærheten av sitt hjem i Høvik i Bærum og bortført til et ukjent sted i Norge eller utlandet.

Siden onsdag 3. februar har ingen utenom gjerningspersonen(e) sett kvinnen, og familie, venner og kolleger blir mer fortvilet for hver time som går.

- Vi savner henne veldig og håper hun blir funnet snart. Hvis noen har tips å komme med eller vet noe i saken, ber vi alle om å gå til politiet med dette, sier Faizas nære kolleger i Hennes og Mauritz til Dagbladet.

Faiza jobbet som butikksjef i kleskjedens filial i Oslo City, der hun er godt likt blant kolleger.

- Det er tungt for de ansatte å gå på jobb når en av kollegene er forsvunnet, forteller kommunikasjonssjef Vibeke Holann.

LETTE ETTER FAIZA: Store politistyrker fra Asker og Bærum lette mandag og tirsdag etter Faiza Ashraf i området Dikemark i Asker. De tok i bruk både helikopter og hunder i søket. FOTO: ESPEN RØST
LETTE ETTER FAIZA: Store politistyrker fra Asker og Bærum lette mandag og tirsdag etter Faiza Ashraf i området Dikemark i Asker. De tok i bruk både helikopter og hunder i søket. FOTO: ESPEN RØST Vis mer

To menn, en påstått sykelig sjalu oppdragsgiver (28) og en 25 år gammel påstått kidnapper er pågrepet. Begge nekter for å ha noe med forsvinningen å gjøre. Seint i går kveld hadde politiet ennå ikke en eneste konkret opplysning om hvor Faiza kan være.

- Det at Faiza ikke er funnet blir tyngre og tyngre for familien for hver dag som går, sier bistandsadvokat Harald Stabell.
 
Leter på måfåPolitiet famler tilsynelatende i blinde etter den savnede kvinnen. I går lette patruljer på nytt etter Faiza i området Dikemark i Asker, hvor de siste mobilbevegelsene hennes ble registrert.

- Vi jobber med et utgangspunkt om å finne henne i live, men etter hvert som dagene går, blir vi stadig mer redd for at det har hendt noe mer alvorlig enn en bortførelse, sier Nina Bjørlo, kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt.

Mandag startet politiet et søk med helikopter over et stort område i og utenfor Dikemark. Deretter gjorde de et grovsøk etter henne ved å kjøre langs veier i Dikemark. Til sist ble hunder satt inn i søket etter 26-åringen. Politiet har dessuten gjennomsøkt flere bygninger tilknyttet de siktede, hvor de antok at Faiza kunne være fanget. Så langt har samtlige søk vært uten resultat.

IKKE KOMMET TIL RETTE: Faiza Ashraf (26). Foto: Politiet/SCANPIX
IKKE KOMMET TIL RETTE: Faiza Ashraf (26). Foto: Politiet/SCANPIX Vis mer

BeviseneDe få sporene politiet har å gå etter, gjør ikke mysteriet mindre - tvert imot.

Hårstråene:
DNA-prøver fra hår som ble funnet like ved kidnappingsstedet var ferdig analysert denne uka, og viste seg å tilhøre Faiza.
  - Familien er takknemlig for dette hårfunnet, som bygger opp under det faktum at kvinnen er bortført, hvilket de pårørende har hevdet hele tiden, sier bistandsadvokat Stabell, og henviser til spekulasjonene om at familien kan ha stått bak forsvinningen.

Øyenvitnet:
Etter at saken ble kjent i media, meldte en bilist seg for politiet. Mens hun kjørte forbi så vitnet en kvinne med Faizas utseende i et basketak med en kraftig mann ved et åpent bagasjerom. Politiet fester lit til vitnet, som ikke skal ha noen relasjon til de involverte.

Telefonsamtalene
Klokka 06.44 ringte Faiza selv selv politiets nødtelefon og fortalte at hun lå fanget i et bagasjerom i en bil etter at en mann hadde overfalt henne, slått henne flere ganger og tvunget henne ned i bilen like ved bussholdeplassen på hjemstedet. Den fortvilte kvinnen visste ikke hvor bilen nå var på vei.

KIDNAPPING: Kvinnen ringte politiet og sa hun ble kidnappet ved denne bussholdeplassen. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
KIDNAPPING: Kvinnen ringte politiet og sa hun ble kidnappet ved denne bussholdeplassen. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

Da politiet ringte tilbake 06.52 fortalte Faiza at kidnapperen i mellomtida hadde stanset bilen, åpnet bagasjeluka og både snakket med henne og bundet henne. «Jeg vil ikke skade deg. Jeg gjør dette som en jobb for en pakistaner, og får 100000 for jobben», skal mannen ha sagt. Kvinnen kobler opplysningen til en navngitt 28-åring som har plaget henne.

Mobilsporene
Politiet holdt kontakt med kvinnen i 28 minutter i samtale nummer to. Da blir samtalen plutselig brutt. Operasjonssentralen får ikke svar på gjentatte opprigninger, og prøver nå å finne ut hvor telefonen befinner seg.

Den blir etterhvert sporet til en basestasjon ved Dikemark i Asker, men 09.30 forsvinner alle signaler. Kanskje blir telefonen ødelagt, kastet ut i snøen eller går tom for batteri. Selv ikke basestasjonen er et sikkert spor, da tilfeldigheter kan ha spilt inn på hvilken base signalene var innom.

Beslag hos de siktede sjekkes fortløpende opp mot kidnappingsbilens antatte bevegelser.

MOBILBEVEGELSER: Ikke langt fra disse skiltene i Dikemark ligger målestasjonen som har fanget inn de siste signalene fra Faizas mobiltelefon. I dette området har politiet lett etter 26-åringen med hunder og helikopter. FOTO: JON TERJE HELGREN HANSEN
MOBILBEVEGELSER: Ikke langt fra disse skiltene i Dikemark ligger målestasjonen som har fanget inn de siste signalene fra Faizas mobiltelefon. I dette området har politiet lett etter 26-åringen med hunder og helikopter. FOTO: JON TERJE HELGREN HANSEN Vis mer

- Elektroniske spor er en viktig arbeidsoppgave for oss, sier kriminalsjef Nina Bjørlo til Dagbladet.

Handlelista
 Politiet fant en handlelapp hvor det stod «håndjern», «teip» og «hette» da de ransaket boligen til den 28-årige taxisjåføren, som ble pågrepet samme kveld som Faiza forsvant og er mistenkt som oppdragsgiver. Han har imidlertid forklart at handlelappen var knyttet til en fantasi om sexlek med en prostituert.

• Signalementet
Kidnapperen ble av Faiza beskrevet som en umaskert, veltrent mann med norsk utseende som hadde lite hår eller var skallet. Beskrivelsen passer til 25-åringen som fredag i forrige uke ble varetektsfengslet, siktet for å ha utført kidnappingen, men betydningen av dette er høyst usikker.

• Avhørene
En rekke venner, bekjente og familiemedlemmer rundt kvinnen og de siktede er avhørt. Mange opplysninger om konflikter og personlige forhold har kommet fram, men ingenting forklarer forsvinningen.

Presses av KriposSå seint som i går kveld ble den påståtte kidnapperen avhørt av erfarne Kripos-etterforskere, for fjerde gang.

Men verken 25-åringen, som hevder han lå hjemme og sov kidnappingsdaken, eller den siktede 28-åringen, er konfrontert med tekniske beviser som kan klistre dem til ugjerningen. Politiet prøver imidlertid å legge hardt press på begge mennene, med utgangspunkt i at Faiza kan være  i fangenskap, men i livsfare.

HER BLE HUN FRAKTET: På denne veien mellom Bærum og Dikemark i Asker har bilen med Faiza i bagasjerommet kjørt. Mobilbevegelsene hennes stopper i Dikemark. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN
HER BLE HUN FRAKTET: På denne veien mellom Bærum og Dikemark i Asker har bilen med Faiza i bagasjerommet kjørt. Mobilbevegelsene hennes stopper i Dikemark. FOTO: JON TERJE HELLGREN HANSEN Vis mer

Spørsmål som «Hvis hun er i live, og du vet noe, så skjønner du hvor viktig det er at du snakker nå?», var blant de første som ble stilt til 25-åringen, får Dagbladet opplyst.

Det samme ansvaret blir forelagt 28-åringen, uten at noen av mennene har gitt politiet noe som helst å gå videre på. Begge skal ha uttrykt en viss forståelse for at mistanken blir rettet mot dem, men samtidig er fortvilelsen stor over at de ikke blir sjekket ut av kriminalsaken.

- Min klient holder fast på at han ikke har noe med forsvinningen å gjøre, sier advokat Peder Morset til Dagbladet.


SIKTEDE AVHØRT: Begge de siktede er blitt innbrakt til Asker og Bærum politistasjon. FOTO: JON TERJE HELGREN HANSEN
SIKTEDE AVHØRT: Begge de siktede er blitt innbrakt til Asker og Bærum politistasjon. FOTO: JON TERJE HELGREN HANSEN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!