SYRIA: - Verdenssamfunnet et ansvar for å gripe inn for å sette en stopper for lidelsene i Syria, mener USAs visepresident Joe Biden. Foto:  AFP / AAMIR QURESHI
SYRIA: - Verdenssamfunnet et ansvar for å gripe inn for å sette en stopper for lidelsene i Syria, mener USAs visepresident Joe Biden. Foto: AFP / AAMIR QURESHIVis mer

Prøver å løse den fastlåste Syria-konflikten

USA og Russland er fortsatt kraftig uenig om framgangsmåten under sikkerhetskonferansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et handlingslammet verdenssamfunn gjør nok et forsøk på å skape bevegelse i den fastlåste Syria-konflikten. Men USA og Russland er fortsatt kraftig uenig om framgangsmåten.

På den internasjonale sikkerhetskonferansen i München pågikk det lørdag utstrakt diplomati og møtevirksomhet om borgerkrigen i Syria.

- Obama og jeg, og nesten alle våre partnere og allierte, er overbevist om at president Assad, en tyrann som er fast besluttet på å klynge seg til makten, ikke lenger er egnet til å lede det syriske folk. Han må gå, tordnet USAs visepresident Joe Biden.

Ifølge ham har verdenssamfunnet et ansvar for å gripe inn for å sette en stopper for lidelsene i Syria. Men det er «ingen hemmelighet» at USA og Russland fortsatt er sterkt uenige i saken, tilføyde Biden i sin tale til München-konferansen, der også utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) deltok.

Anklager opposisjonen Russland er Syrias største våpenleverandør og har tre ganger satt foten ned for resolusjoner mot Syria i FNs sikkerhetsråd.

Ifølge den russiske utenriksministeren, Sergej Lavrov, utgjør den syriske opposisjonen det største hinderet for en fredelig løsning.

- Den viktigste enkeltårsaken til den vedvarende tragedien i Syria er de som fortsatt holder fast ved at prioritet nummer én er å fjerne Assad, sa Lavrov.

Syria har lenge vært Russlands nærmeste allierte i Midtøsten, og Russland har så langt ikke villet stille seg bak det internasjonale kravet om at president Bashar al-Assad må gå av.

Lavrov møtte Alkhatib Til tross for denne motstanden møtte Lavrov for første gang den syriske opposisjonslederen Moaz Alkhatib i kulissene av sikkerhetskonferansen lørdag.

- Russland har et eget syn, men vi ønsker velkommen forhandlinger som kan bidra til å dempe krisen, og det er også en rekke detaljer som bør diskuteres, sa Alkhatib, som skal ha blitt invitert til nye møter i Moskva.

Alkhatib, som leder den syriske opposisjonens paraplyorganisasjon SNC, åpnet tidligere denne uka døra på gløtt for å innlede dialog med det syriske regimet, på visse betingelser. Blant annet har han krevd løslatelse av om lag 160.000 syriske fanger, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Utspillet fra Alkhatib har imidlertid igjen skapt splid innad i den syriske opposisjonen, som lenge har slitt med å forene sine krefter og skape et reelt politisk alternativ til Assad.

Ingen optimisme På sikkerhetskonferansen i Tyskland er også FNs og Den arabiske ligas spesialutsending Lakhdar Brahimi. Han jobbet lørdag for å få til et felles møte mellom Lavrov, Alkhatib og USAs visepresident Joe Biden, men lørdag kveld så dette ennå ikke ut til å ha lyktes.

Til konferansedeltakerne sa Brahimi at han ikke har håp om noen snarlig løsning i Syria.

- Jeg er mye mer bevisst på vanskene, på at landet dag for dag blir brutt ned, enn på muligheten for en løsning, sa han.

Et gjennombrudd er kun mulig hvis FNs sikkerhetsråd samles om en felles tilnærming, fastslo han.

- Dere er siste ankeinstans. Gjør jobben deres! sa Brahimi.

NTB
 

USAs visepresident Joe Biden mener at president Assad ikke lenger er egnet til å lede det syriske folk og må gå. Her på den internasjonale sikkerhetskonferansen i München. Foto: REUTERS  / Michael Dalder.
USAs visepresident Joe Biden mener at president Assad ikke lenger er egnet til å lede det syriske folk og må gå. Her på den internasjonale sikkerhetskonferansen i München. Foto: REUTERS / Michael Dalder. Vis mer