Prøver å redde gruvearbeidere med hakke og spade

De ni mennene har sittet fast under jorda i fire dager.

GÅR TREGT: Flere titalls personer deltar i redningsarbeidet, men de har bare enkle hjelpemidler til rådighet. Foto: DIARIO TROME / REUTERS / NTB SCANPIX
GÅR TREGT: Flere titalls personer deltar i redningsarbeidet, men de har bare enkle hjelpemidler til rådighet. Foto: DIARIO TROME / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ni gruvearbeidere har i fire dager sittet innesperret i ei ulovlig gull- og kobbergruve etter at deler av den raste sammen torsdag. Den peruanske regjeringen appellerer nå til gruveselskaper om hjelp i form av ekspertise tungt utstyr som kan få fortgang i redningsaksjonen, melder AP.

Frykter kulda Arbeidet med å nå fram til de ni mennene har gått tregt, bl.a. fordi redningsarbeiderne bare har hatt håndredskap som hakke og spade tilgjengelig for å fjerne de åtte meterne med stein og jord som sperrer inngangen til Cabaza de Negro-gruva, som ligger 280 kilometer sørøst for hovedstaden Lima.

Ingen av de ni skal være skadd, men myndighetene frykter for at kulda kan tære på dem over tid. Redningsarbeiderne har maktet å få inn en slange som de kommuniserer med de innesperrede gjennom, i tillegg får de inn flytende næring.

Ulykken har utløst kritikk av Perus beredskap i tilfelle slike ulykker.

- Peru har ikke et spesialteam for gruveredningsaksjoner, sier José de Echave, tidligere visemiljøvernminister.

Sprengning Sammenrasingen ble etter alt å dømme utløst av de innesperrede arbeiderne selv, under en spregning i gruva, som ikke har vært i kommersiell drift siden 1980-tallet.

Gruvedrift står sentralt i den peruanske økonomien; landet er verdens andre største kobbereksportør etter Chile, og verdens sjette største gulleksportør.

Ulykker skjer imidlertid ofte; ifølge offisielle tall omkom 52 arbeidere under arbeid i fjor.