<strong>HOTELLER STENGES:</strong> Hvert tredje hotell i Palma stenger dørene i vinter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HOTELLER STENGES: Hvert tredje hotell i Palma stenger dørene i vinter. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Hotell-stenging på Mallorca

- Prøver å redde øya fra ødeleggelse

Gerald Hau i miljøorganisasjonen GOB tror ikke hotellstengingen betyr færre turister. Men det hadde vært en god nyhet, mener han.

Publisert

Søndag skrev Dagbladet at hvert tredje hotell i Palma på Mallorca har måttet stenge dørene i vinter. Flysmart24 skriver at det er bortimot null etterspørsel i markedet, og «full krise».

Før var det vanlig å stenge en måneds tid i den stilleste tida om vinteren. Nå er normalen to-tre måneder.

Malin Bech, pressevakt i Tui har bekreftet overfor Dagbladet at de er kjent med at deres kapasitet har gått noe ned på Mallorca, og vokser andre steder.

<strong>- INGEN KRISE:</strong> Gerald Hau, geolog og internasjonal presseansvarlig i den politiske miljøorganisasjonen GOB, tror ikke at det er noen turistkrise. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- INGEN KRISE: Gerald Hau, geolog og internasjonal presseansvarlig i den politiske miljøorganisasjonen GOB, tror ikke at det er noen turistkrise. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Gerald Roger Hau, geolog og internasjonal presseansvarlig i den politiske miljøorganisasjonen GOB (Grup Balear d'Ornitologia I Defensa de la Naturalesa), er svært kritisk til masseturismen.

- Vi har sett hvordan Málaga har blitt ødelagt av turismen. Mallorca er fortsatt et paradis og vi prøver å redde øya fra ødeleggelse. Det har vi klart og størstedelen av landskapet er beskyttet. Men det medfører at turister fortsatt vil komme til paradiset, sier han til Dagbladet.

- EN SKAM: I Magalufs festgater er det liv hver kveld, og ifølge ordføreren i Mallorcas kommune Calvía kommer «sommersesongen stadig tidligere, og med stadig høyere volum». Barer og nattklubber frister med tilbud som «to for én», og hoteller har gjerne fri bar. Lokalbefolkningen og myndighetene har sett seg lei på turister som kommer på fylletur, og mener at «de fulle turistene fører til konflikter i gatene». Slik planlegger de å endre på det. Video: Ingrid Cogorno I denne saken kan du lese om hvordan turisthatet vil påvirke feriereisene dine på også andre måter: https://www.dagbladet.no/nyheter/slik-vil-turisthatet-pavirke-feriereisene-dine-i-framtida/70053581 Vis mer

- For mange hoteller

Hau, som er bosatt på Mallorca, tror ikke hotell-stengingen skyldes noen turistkrise.

- Flere velger å reise til Tyrkia igjen fordi de ikke frykter terror på samme måte lenger. Men turistene vil komme tilbake hit, sier han.

Ifølge geologen er det for mange hoteller i det norske ferieparadiset. I tillegg peker han på at flere tar i bruk Airbnb.

- Sesongene går opp og ned, men Mallorca har vært overbefolket og vi frykter kollaps. Vi har nådd vår økologiske grense.

Hau viser til at det er vann- og avløpsutfordringer på øya - som fører til vannmangel for befolkningen. I tillegg er det problemer med å sortere ut kloakken og søppelet flyter.

- Vi lever på stjålne ressurser. Vi trenger å tenke nytt og bli mindre avhengig av turismen.

- Vil ikke svømme i kloakk

Han mener det er en god nyhet om det kommer færre turister til øya, men påpeker samtidig at Mallorca er avhengig av turisme.

- Vi jobber for kvalitetsturisme og ikke masseturisme. Problemet med å få kvalitetsturister hit, folk med mye penger, er flyrutene. Vi ønsker oss ikke en større flyplass, sier han.

Hau forteller at organisasjonen jobber for å bevare naturperlene på øya, samt å motvirke korrupsjon i byggebransjen.

- Vi kan ikke forhindre at det bygges hoteller her. Men vi vil at det skal bygges i de riktige områdene og med lovlig økonomi og ikke svarte penger. Om dette bidrar til færre hoteller og mindre besøkende, er det bra.

Han forteller at de prøver å opplyse verden om utfordringene på ferieøya.

- Turister vil ikke svømme i kloakk, sier geologen.

Demonstrasjoner

Ifølge forskere har Mallorca 20 turister per innbygger hver sommer.

Lokalbefolkningen har uttrykt frykt for at den spanske øya skulle kollapse som følge av turismen. Flere demonstrasjoner har blitt arrangert, blant dem en på flyplassen i Palma. Demonstrantene protesterte mot ytterligere utbygging på øya - noe som vil føre til flere turister.

Mot slutten av juni i år hadde hoteller på Mallorca kastet ut 150 ungdommer som ikke klarte å oppføre seg.

I 2017 ble det estimert med at fulle fly med turister landet på øya én gang i minuttet i sommermånedene. Det ble også sagt at 6080 personer ankom øya hver time.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer