- Prøver å smitte så mange som mulig

Storbritannias gjenåpning og «håp om flokkimmunitet» er uheldig, mener regjeringsrådgiver.

FESTIVALSTEMNING: Igjen kan britene ta conversa og festivallooken fatt – tross stigende smittetall. Her fra Latitude festival i Southwold fredag. Foto: Matt Crossick / Empics / NTB
FESTIVALSTEMNING: Igjen kan britene ta conversa og festivallooken fatt – tross stigende smittetall. Her fra Latitude festival i Southwold fredag. Foto: Matt Crossick / Empics / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 67.16% Første dose: 76.82%

Natt til mandag var det duket for nok en «Freedom Day» i Storbritannia. Regjeringen opphevet coronarestriksjonene og lot øltørste briter igjen dra på nattklubber og andre utesteder, og munnbind- og hjemmekontor-påbudet ble revet bort.

Gjenåpningen skjedde til tross for økte smittetall knyttet til deltavarianten. Som et eksempel på dette, kan data fra det nasjonale statistikkbyrået vise at 741 700 briter testet positivt for coronaviruset foregående uke.

Dette tilsvarer én av 75, opp fra én av 95 uka før.

Det gikk dermed ikke ubemerket hen at Storbritannia valgte å åpne opp igjen, og flere reagerte på avgjørelsen. Selv rådet statsminister Boris Johnson statsborgerne til å fortsatt være på vakt mot viruset.

- Vær så snill, vær forsiktige, og gå inn i det neste steget av gjenåpningen med respekt for andre mennesker og risikoen viruset fremdeles utgjør, sa Johnson dagen i forkant.

TROSSER SMITTEN: Storbritannias statsminister Boris Johnson mener at gjenåpningen av det britiske samfunnet bør fortsette - tross økning i smitten. Han kommer likevel med en klar beskjed til befolkningen. Video: AP/NTB Vis mer

Assisterende helsedirektør Espen Nakstads dom var klar:

- Mange millioner briter er fortsatt ikke vaksinert. Spørsmålet er hvor mange av disse som vil bli smittet og lagt inn på sykehus når man nå åpner samfunnet helt og lar smitten spre seg nesten uhindret, sa han til Dagbladet forrige søndag.

- Jeg tror vi vil se en fortsatt kraftig økning i smittetallene de neste ukene, og dermed også en økning av innleggelser og dødsfall blant innbyggere som trolig ville blitt beskyttet av vaksine om ganske få uker, sa han og pekte på at de «trolig ikke har kommet langt nok med vaksineringen til å forhindre en ny bølge av innleggelser blant uvaksinerte personer».

- Flokkimmuniteten er rett og slett ikke god nok når 50 000 mennesker tester positivt for viruset hver dag og R-tallet øker så kraftig.

Nå beskylder helsepsykolog og professor ved University College London, Robert West, regjeringen for å la smitten «rive gjennom den yngre befolkningen» i et forsøk på å oppnå en slik immunitet før vinteren inntreffer og det blir vanskeligere å opprettholde smittevernet.

- Det vi ser er en beslutning fra regjeringen om å smitte så mange mennesker som mulig, så raskt som mulig, sier han til The Guardian.

- Det ser ut til at de ser bort fra det mulige presset helsevesenet kan bli satt under, og tror at dagens strategi er bærekraftig – i motsetning til i fjor – på grunn av vaksineutrullingen, sier han.

West, som har fungert som coronarådgiver for regjeringen, mener også at de bruker en retorikk om å «mane til forsiktighet», for å kunne legge skylden på befolkningen hvis taktikken slår ut feil.

En talsperson for regjeringen sier imidlertid at «flokkimmunitet aldri har vært del av vår pandemistrategi».

- Vi har alltid etterstrebet å verne NHS (det britiske helsevesenet) og omsorgstjenesten, redde liv og sikre at flest mulig blir vaksinert når vi nå lærer å leve med covid-19. Vaksinasjonsprogrammet har vesentlig minsket faren for alvorlig sykdom eller død, og vi har vært tydelige på behovet for forsiktighet når vi letter på restriksjonene, sier talspersonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer