VIL ENDRE NAVNET: Mexicos president, Felipe Calderón, har fremmet et forslag om å endre landets navn fra Mexicos Forente Stater til bare Mexico. Foto: AFP
VIL ENDRE NAVNET: Mexicos president, Felipe Calderón, har fremmet et forslag om å endre landets navn fra Mexicos Forente Stater til bare Mexico. Foto: AFPVis mer

Prøver nok en gang å få amerikanerne ut av Mexico

I alle fall ut av landets navn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mexicos president, Felipe Calderón, gjør et nytt forsøk på å få USA ut av Mexico - i alle fall ut av landets navn.

Landet fikk navnet «Estados Unidos Mexicanos » eller «Mexicos Forente Stater», etter løsrivelsen fra Spania i 1824.

Navnet var inspirert av Amerikas Forente Stater, naboen i nord. Men det fulle navnet brukes i dag stort sett bare på offisielle dokumenter og penger.  

Prøver for annen gang Selv om det fulle navnet sjeldent blir brukt, ønsker Calderón å offisielt gjøre navnet om til bare Mexico.

- Landet mitt trenger ikke å kopiere noen, sa han, ifølge Yahoo News.

Dette er ikke første gang presidenten prøver å få navnet endret. Allerede i 2003, da han var medlem i Kongressen, foreslo han navneendring.

Den gangen gikk ikke forslaget gjennom. Det kreves godkjennelse fra begge kamrene i Kongressen og et flertall i de lovgivende forsamlingene i Mexicos 31 delstater.

Ferdig som president 1.desember er Calderón ferdig som president, og forslaget hans har blitt latterliggjort på Twitter som en idiotisk, symbolsk avskjedssak.

Selv innrømmer presidenten at dette ikke er en «hastesak», men han mener likevel det bør bli sett på som en aktuell problemstilling.

- Mexico trenger ikke et navn som ingen bruker på daglig basis, sier han.

Ikke populære i USA Og kanskje er det like greit å bli kvitt amerikanerne. En spørreundersøkelse som ble offentliggjort denne uka viser nemlig at de ikke har så mye til overs for sine naboer i sør.

Halvparten av de spurte svarer at de har et negativt syn på Mexico, og over 70 prosent mener det er utrygt å reise sør for grensa.

En av grunnene til dette er krigen mot narkotika-kartellene som Calderón startet. Minst 47 500 mennesker har omkommet i narko-krigen under hans ledelse.