- Prøveskyting er vår rett

Nord-Korea forsvarer rakett-testene som har rystet hele verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Oppskytingen er en sak innenfor vårt eget handlingsområde. Ingen har rett til å motsette seg det, sier Ri Pyong Dok i det Nord-Koreanske utenriksdepartementet, og fortsetter:

- Vi er ikke bundet til noen avtale i forbindelse med rakettoppskytninger.

Provokasjon

Tirsdag kveld gjennomførte Nord-Korea seks rakettoppskytinger. En av rakettene var en langdistanserakett av typen TD-2, som har rekkevidde lang nok til å kunne treffe USA. Pentagon melder om at raketten aldri utgjorde noen reell trussel, og at raketten brøt sammen bare 35 sekunder etter at den ble skutt ut. Men USA ser likevel på rakettoppskytingen som en provokasjon.

- Vi ber Nord-Korea om å avstå fra ytterligere provoserende handlinger, sier det hvite hus pressetalsmann Tony Snow til CBS.

Det gjorde det ikke mindre provoserende at rakettene ble avfyrt på USAs nasjonaldag.

- De vet at det er vår nasjonaldag. De vil vise oss at de fortsatt er der, sier Joseph Cirincione fra Center for American Progress.

Stor mobilisering

STERKE REAKSJONER: Demonstranter i Sør-Korea brenner flagg og bilder av Nord-Koreas leder Kim Jong-il i Seoul. Foto: REUTERS/Lee Jae-Won/Scanpix
STERKE REAKSJONER: Demonstranter i Sør-Korea brenner flagg og bilder av Nord-Koreas leder Kim Jong-il i Seoul. Foto: REUTERS/Lee Jae-Won/Scanpix Vis mer

Etter det ble klart at Nord-Korea hadde prøveskutt, ble det mobilisert fra alle kanter. USAs president George W. Bush kalte inn til hastemøte med sine rådgivere. Amerikanske militær-stasjoner er i høy beredskap. Sikkerheten rundt missil-siloer i California og Alaska har blitt trappet opp.

- Vi er forberedt på å måtte beskytte oss selv, våre allierte, våre venner, sier USAs ambassadør i Tokio, Thomas Schieffer.

Sanksjoner

Også flere andre land lar seg provosere av Nord-Koreas prøveskytning. Russland og Sør-korea ber Nord-Korea gå tilbake til forhandlingene omkring landets atomprogram. Landet disponerer i dag mellom fire og ti atomstridshoder. Forhandlingene brøt sammen i fjor, da Nord-Korea ikke ville diskutere så lenge USA opprettholder finansielle sanksjoner mot dem.

Nå truer også Japan med å innføre økonomiske sanksjoner.

Norge bekymret

- Det er sterkt beklagelig at Nord-Korea på nytt har valgt å gjennomføre en rakett-test. Dette bidrar til en ytterligere spenning i regionen og er derfor en bekymringsfull utvikling, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

- Prøveskyting er vår rett
TIL HAVS: Hangarskipet USS Kitty Hawk forlot sin base i det nordlige Japan etter at Nord-Korea gjennomførte sin rakett-test.
RAKETTFABRIKKEN: Dette satellittbildet fra 9. juni i år viser Musudan-ri in No Dong, der Nord-Korea produserer raketter.
FØRSTE GENERASJON: Dette bildet fra nordkoreansk tv viser Taepodong 1-raketten. Den nye versjonen Taepodong 2 kan i teorien nå vestkysten av USA. Bildet er tatt i 1999.
UTSKYTINGSOMRÅDE: Dette satellittbildet viser den nordkoreanske rakettbasen Nodong.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer