GJØDSELFUNN: Sekker med kunstgjødsel fotografert på gården til Anders Behring Breivik i Åsta i Åmot Øst i Hedmark som har tilstått de tragiske terroraksjonene mot Regjeringskvartalet i Oslo og Utøya. Foto: Jo E. Brenden / Scanpix
GJØDSELFUNN: Sekker med kunstgjødsel fotografert på gården til Anders Behring Breivik i Åsta i Åmot Øst i Hedmark som har tilstått de tragiske terroraksjonene mot Regjeringskvartalet i Oslo og Utøya. Foto: Jo E. Brenden / ScanpixVis mer

Prøvesprengningen ga utslag på 28 målestasjoner

Politiet bekrefter sprengning av bombestoff funnet på Breiviks gård. Skulle undersøke om den hadde samme virkning som 22. juli-bomben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Politiet har i dag, torsdag kl 1425, gjennomført en kontrollert prøvesprengning i testområdet Gråfjell på Rena. Sprengstoffet som ble benyttet er beslaglagt på Vålstua gård, gården som Anders Behring Breivik disponerte, skriver kommunikasjonsrådgiver Roar Hanssen i Oslo politidistrikt i en pressemelding.

- Testsprengningen ble utført av Forsvaret i samarbeid med politiet. Formålet med prøvesprengningen var blant annet å avklare om sprengstoffet har samme virkning som bomben som gikk av ved regjeringskvartalet, skriver Hanssen.

Dagbladet kunne ved 1250-tida melde om prøvesprengninga, som politiet vil informere videre om i 18-tida i kveld.

Fikk utslag på målestasjonene
- Eksplosjonen var på Gråfjellet skytebane klokka 14.23.20. Vi har mange stasjoner i hele Hedmarksområdet, og på 28 av dem fikk vi signal, sier seismolog Johannes Schweitzer ved NORSAR på Kjeller til Dagbladet.

Hvor mye eksplosjonen slo ut på seismometrene oppgis ikke, fordi ved eksplosjoner som dette gå mesteparten av energien ut i atmosfæren. Ved jordskjelv, som stasjonene også måler, er det lettere å måle styrken, fordi energien går ned i bakken.

Gjødselfunn Politiet har funnet tre tonn kunstgjødsel på Vålstua gård.

Bomben Breivik brukte skal ha veid omkring 950 kilo.

Det er seinere funnet en nesten klargjort bombe på gården, og det skal være dette stoffet politiet nå vil prøvesprenge.

Politiet gjennomførte 26. juli en mindre prøvesprengning på Vålstua gård.

Destruert
Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) kjøpte seks tonn kunstgjødsel den 4. mai i år.

Etter pågripelsen ble det funnet eksplosiver på gården massedrapsmannen leide på Åsta øst. Det bekreftet politiadvokat Trine Dyngeland overfor Dagbladet.

- Det var disse eksplosivene som ble destruert. Bevismessig er eksplosivene sikret, sa hun 26. juli.

Disse eksplosivene skal ha vært ulike rester fra Breiviks produksjon av bomba han brukte i Regjeringskvartalet.

Dagbladet følger saken.