ERKLÆRER SEIER: Lederen for den vestligstøttede 14. mars-alliansen, Saad al-Hariri, erklærer at alliansen har vunnet valget til ny nasjonalforsamling. Foto: REUTERS/SCANPIX
ERKLÆRER SEIER: Lederen for den vestligstøttede 14. mars-alliansen, Saad al-Hariri, erklærer at alliansen har vunnet valget til ny nasjonalforsamling. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Provestlig allianse erklærer seier i Libanon

Hevder de har vunnet valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Den vestligstøttede 14. mars-alliansen hevder at den har vunnet valget til ny nasjonalforsamling i Libanon.

— Det er bare å gratulere Libanon, demokratiet og friheten. Det er ikke vinnere og tapere i dette valget. Den eneste vinneren er Libanons demokrati, sa alliansens leder, Saad al-Hariri, like før midnatt søndag.

Hariri ba samtidig tilhengerne sine om å la være å provosere den tapende alliansen i valget.

Hariri er sønn av tidligere statsminister Rafiq al-Hariri, som ble drept i et attentat i februar 2005. Partiene i alliansen har hatt flertall i nasjonalforsamlingen i siste valgperiode, og er satt sammen av sunnimuslimske og kristne partier. Den er støttet av blant andre USA og Saudi-Arabia.

Få timer før Hariri erklærte seier gjorde andre medlemmer av alliansen det klart at seieren var klar.

— Ja, vi vil få flertall, sa Samir Geagea, fremstående medlem av 14. mars-alliansen.

14. mars-alliansen ligger an til å kapre om lag 70 av de 128 plassene i nasjonalforsamlingen.

Hizbollah-nederlag Hizbollah-medlem Hassan Fadlallah ville ikke umiddelbart innrømme tapet søndag kveld. Hizbollah har stilt til valg som medlem av den såkalte 8. mars-alliansen der også den kristne generalen Michel Aoun inngår.

— Det som betyr noe nå er at Libanon får starte med blanke ark. Samarbeid og forståelse må prege framtiden, sier Fadlallah. En kilde nær Hizbollah og den kristne støttespilleren Michel Aoun innrømmer imidlertid at valget er tapt.

— Vi har tapt valget. Vi aksepterer resultatet, som er folkets vilje, sier den anonyme kilden.

Kilden anslår at den antisyriske 14. mars-alliansen vil få over 70 av de 128 plassene i nasjonalforsamlingen.

Høy deltakelseValgdeltakelsen søndag var langt høyere enn ved tidligere valg, og de som allerede var inne i valglokalene da de stengte klokka 18 norsk tid, fikk likevel lov å avgi stemmer.

Samtidig måtte alle de som fortsatt sto i kø utenfor valglokalene, gå hjem med uforrettet sak. En time før valglokalene stengte, lå valgdeltakelsen på 46 prosent, ifølge offisielle kilder.

— Vi hadde ventet oss en del folk, men ikke slike menneskemengder som dette, sier en sikkerhetskilde til nyhetsbyrået AFP. 37 år gamle Fadia Sadi var en av mange som hadde stilt seg i kø for å stemme.

— Vi stemmer fordi vi vil at libaneserne skal bestemme over seg selv, forteller hun.

200 observatørerOver 200 internasjonale valgobservatører fra både EU og andre organisasjoner er i landet for å overvåke valget. Sikkerhetsoppbudet var også stort.

Den politiske ledelsen i landet har i flere år vært mer eller mindre lamslått, låst i en maktkamp mellom de to politiske leirene. Og analytikere tror at den situasjonen kommer til å fortsette etter valget, uansett hvem som får flest stemmer.

(NTB)

FEIRER: Tilhengere av 14. mars-alliansen feirer etter at valglokalene stengte søndag kveld. Foto: AP/SCANPIX
FEIRER: Tilhengere av 14. mars-alliansen feirer etter at valglokalene stengte søndag kveld. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer