Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Prøvetida er også straff

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Voldtekten av en ni år gammel jente har satt ordningen med prøveløslatelse under debatt igjen. Den siktete for voldtekten var løslatt på prøve. Nå spør folk seg hvorfor nesten alle fengselsdømte automatisk slipper ut etter å ha sonet to tredjedeler av straffen. Fremskrittspartiet vil fjerne ordningen helt når Stortinget til høsten skal drøfte stortingsmeldingen om kriminalomsorgen.
  • Det er utvilsomt vanskelig å forstå at et fengselsår skal være kortere enn et år utenfor murene. Ordningen skriver seg fra fengselsloven av 1900 og var som ellers i Norden ment som et virkemiddel for å fremme resosialiseringen av fangene. Forutsetningen var at domstolene tok hensyn til avkortingen av soningstida ved straffeutmålingen.
  • Prøveløslatelse er altså ment som en del av soningen, ett vilkår er alltid at domfelte ikke begår nye lovbrudd i prøvetida. Et annet vilkår kan være at domfelte underlegges tilsyn av friomsorgen. I praksis er oppfølgingen av og kontrollen med den prøveløslatte så lemfeldig at brudd på vilkårene ikke får noen konsekvenser.
  • Vi forstår at justisministeren er tilbakeholden med å avskaffe instituttet. Hun vil heller skjerpe den individuelle vurderingen før prøveløslatelse og innføre obligatorisk tilsyn. Veien tilbake til fengslet skal også bli kortere ved brudd på vilkårene. Dokumentert innsikt om fengselsstraffens manglende oppdragende virkning tilsier jo en utvikling mot alternative soningsformer. Derfor vil vi ikke anbefale å fjerne ordningen med prøveløslatelse hvis den fører til lengre fengselsstraffer.
  • Fengselslovutvalget mener at hvis domstolene reduserer straffeutmålingen med to tredeler, så kan instituttet oppheves uten at soningstida forlenges. Men hvis ikke Stortinget samtidig setter ned maksimumsstraffene, og det skjer ikke, er vi like langt.

Vi aksepterer ikke at regelverket for prøveløslatelse nå er brutt helt sammen. Begrepet prøvetid må restaureres. Løsningen er uansett et smidig og sterkt ettervern.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!