Provokatør med pensel

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alder: 57 sist lørdag

Yrke: Billedkunstner

Trygve Bratteli ble rasende og Kåre Willoch var heller ikke blid, da Rolf Groven malte den ene på fanget til den andre i «Norsk nyromantikk» foran folkeavstemningen i 1972. Bildet, hvor de to satt på det norske flagget i skyggen av den tyske ørn, påvirket kanskje mer enn noe annet enkeltutspill utfallet av EF-avstemningen. Det er siden gjengitt i over 30 lærebøker.

- Men Bratteli var for klok til å si noe til meg, sier Groven til Dagboka i dag.

Nå har han skiftet ut de to sentrale politikerne fra den gang med Jan Petersen og Jens Stoltenberg. Bildet sto i Dagbladet sist lørdag. Det har vel neppe helt den samme provokatoriske kraft som det første. Men det svir nok godt, både i Høyre og Arbeiderpartiet. NRK ringte kunstneren lørdag for å ha bildet med i Lørdagsrevyen. Da måtte Groven fortelle som det er, at bildet ikke er malt ennå. Det fins bare på Grovens skjerm og på trykk i Dagbladet.

Men hvis noen vil betale, skal jeg mer enn gjerne male, sier Groven, som ser en fare i for mye selveksponering.

Han er en paria blant billedkunstnerne. Det er en automatikk i at han blir refusert på Høstutstillingen. Han har søkt arbeidsstipend og andre stipend i 30 år, men aldri fått et eneste ett. Han blir ikke invitert til å stille ut noen steder. Unntaket er galleri Amare i Stavanger, som selger hans bilder og holder liv i ham, så vidt. Som regel er det ingen som kjøper de politiske bildene.

Han trodde noe var i ferd med å endre seg da han ble invitert til å delta i utstillingen «Norske bilder», arrangert av Galleri Brandstrup og Dagens Næringsliv. Her stilte han med «Flyktninger i Norge», hvor en lidende Grete Faremo i flere utgaver står bak det høye nettinggjerdet sammen med gråtende barn. Da kom Dagsrevyen og trakk ut dette ene bildet fra utstillingen og viste det på skjermen. Det førte ikke til jubel hos arrangørene og klippekort for Groven, snarere tvert imot: Han fikk den klare oppfatning av at han bidro til å gjøre utstillingens profil gal, og hørte aldri mer fra dem.

Han kommer opprinnelig fra Fræna og er utdannet arkitekt, et fag han praktiserte i fem år før han ga seg malingen i vold. Bortsett fra de politiske bildene, går det mest i landskaper og portretter.

Når han får råd, vil han gjerne male Jesus i den elektriske stol sammen med presidentkandidat George Bush, som står klar med strømbryteren.