Nye militærøvelser rundt Taiwan:

- Provoserende og uansvarlig

Taiwans forsvarsdepartement bekrefter at 21 kinesiske militærfly har krysset Taiwans luftforsvarssone mandag. Det vekker sterke reaksjoner.

TRENING: Felles kamptreningsøvelse rundt Taiwanøy søndag. Bilder viser to kinesiske jagerfly. Foto: AP / NTB
TRENING: Felles kamptreningsøvelse rundt Taiwanøy søndag. Bilder viser to kinesiske jagerfly. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kinas militær kunngjorde nye militærøvelser i havet og luftrommet rundt Taiwan mandag, en dag etter den planlagte avslutningen på øvelsene som startet i forrige uke.

Det kinesiske militæret sa at de ville gjennomføre felles øvelser med fokus på antiubåt- og sjøangrepsoperasjoner, som bekrefter at Beijing vil fortsette å opprettholde presset på Taiwans forsvar, som fryktet av enkelte sikkerhetsnalytikere og diplomater, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Krysset «linja»

Taiwans forsvarsdepartement bekreftet seinere på Twitter at de hadde oppdaget 39 kinesiske flyvåpenfly og 13 marineskip i og rundt Taiwans region mandag. 21 av flyvåpenflyene hadde kommet inn i Taiwans luftforsvarssone, inkludert jagerfly som krysset «linja» i den nordlige delen av Taiwanstredet.

I en uttalelse har Taiwans utenriksdepartement fordømt beslutningen om å forlenge øvelsen, ifølge NTB.

- Utenriksdepartementet fordømmer på det sterkeste Kinas beslutning om å forlenge de militære øvelsene. Kinas provokasjon og aggresjon har skadet status quo i Taiwanstredet og økt spenningen i hele regionen, sier utenriksdepartementet i Taipei mandag.

- Provoserende

Bakteppet er den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosis besøk til Taiwan.

Joe Biden har mandag kommentert konflikten mellom Kina og Taiwan for første gang etter Pelosis besøk. Han sier han ikke er bekymret for Taiwans selvstendighet, men Kinas handlinger i regionen.

- Jeg er bekymret for at de gjør så brå bevegelser som de gjør. Men jeg tror ikke de kommer til å gjøre noe mer, fortalte presidenten under et besøk i hjemstaten Delaware.

Pressesekretær i Det hvite hus, Karine Jean-Pierre, fordømmet Kinas siste øvelser

- Vi har fordømmet disse hele veien siden Kina begynte å eskalere aktiviteten. Det er provoserende, uansvarlig og øker risikoen for at noe kan skje. Det er det presidenten viser til, forklarer hun overfor Reuters.

Protester fra Kina

82-år gamle Pelosi ankom Taiwan seint tirsdag kveld, til sterke protester fra regjeringen i Beijing.

De mener besøket er en provokasjon fra USA. Årsaken er at kineserne regner den selvstyrte øya som en del av sitt territorium.

Pelosi var i forrige uke innom flere land i Asia. Besøket til Taiwan var imidlertid ikke annonsert på forhånd, og like før ankomst fløy flere fly fra det kinesiske flyvåpenet gjennom Taiwanstredet.

Kina varslet i forrige uke en omfattende militærøvelse i seks regioner rundt Taiwan.

Øystein Tunsjø, professor ved Institutt for forsvarsstudier ved Forsvarets høgskole, sa til Dagbladet i forrige uke at Kina nærmest dannet en blokade rundt Taiwan.

For første gang sendte også Kina opp testoppskytinger av ballistiske missiler over Taipei.

KONSEKVENS: Kinas forsvarsdepartement har iverksatt målrettede militære operasjoner som en konsekvens av Pelosis Taiwan-besøk. Video Twitter / Kameraone Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Taiwan kunngjorde mandag at de denne uka skal avholde øvelser som skal forberede landet på invasjon. Øvelsene har vært planlagt en stund og er ikke et svar på Kinas militærøvelser, ifølge talsperson Lou Woie-jye for den taiwanske hæren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer