Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Full krangel om luftambulansen

- Provoserende

Arbeiderpartiet mener statsminister Erna Solberg (H) pyntet på sannheten da hun svarte på spørsmål om luftambulansen under trontaledebatten.

ANKLAGER. Arbeiderpartiet mener statsministeren underspiller problemene i luftambulansetjenesten. Her et ambulansefly fra Lufttransport på Tromsø Lufthavn.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
ANKLAGER. Arbeiderpartiet mener statsministeren underspiller problemene i luftambulansetjenesten. Her et ambulansefly fra Lufttransport på Tromsø Lufthavn. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg skjønner at Erna Solberg har behov for å fortelle en bedre historie enn virkeligheten. Men nå forventer jeg at hun forteller om virkeligheten, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne Ingvild Kjerkol til Dagbladet.

Og sannheten om luftambulansen i nord oppsummerer hun slik:

- Man har inngått en kontrakt for å bedre beredskapen - og så er den blitt dårligere.

Arroganse

Kjerkol viser til følgende uttalelse fra statsministeren under trontaledebatten i forrige uke: «Det er bedre beredskap i luftambulansetjenesten nå enn det har vært tidligere fordi vi har styrket luftambulansen.»

Men i Luftambulansetjenestens brev til Finnmark legeforening fra 8. oktober står det at operatøren Babcock har levert ca. 90 prosent beredskap med de ordinære flyene for august og september.

- Til sammenlikning var tilgjengeligheten av ambulansefly i snitt 93,55 for hele 2018 og 95,97 prosent i første halvår 2019, framholder Kjerkol i et skriftlig spørsmål til statsministeren.

Overfor Dagbladet følger hun opp:

- Regjeringens arroganse mot folk i nord er provoserende, når de ikke kan anerkjenne at dette er alvorlig og skaper utrygghet. Solberg sier beredskapen er blitt bedre, men den er beviselig blitt dårligere. Det hun sier, kan ikke bli stående.

Usikkerhet

Kjerkol mener situasjonen har ført til usikkerhet på bakken blant helsepersonell og viser til meldinger om utmeldte fly på grunn av manglende bemanning eller sviktende vedlikehold.

- Vi har advart mot dette i mange omganger. Ambulanseflyene er sykehus på vinger. De er der når krisa treffer, og du raskt må på sykehus. De er også en sentral del av økosystemet i lokalsykehusene, spesielt i Finnmark, sier Ap-profilen og fortsetter:

- Forsvarshelikoptrene de nå lener seg på, har regjeringen insistert på å flytte til Sør-Norge. De kan ikke lene seg på ekstraordinære tiltak, men ha en forsvarlig drift dag til dag.

Holder på sitt

Dagbladet har henvendt seg til Statsministerens kontor for kommentarer til Kjerkols anklager og spørsmål, men helseminister Bent Høie svarer for henne.

- Arbeiderpartiet velger bare å ta med bruddstykker av det Erna Solberg svarte i Stortinget, sier Høie.

- Statsministeren har helt rett, fordi hun peker på styrkingen av luftambulansetjenesten med den nye kontrakten, som koster 100 millioner kroner mer i året enn tidligere. Alle ambulanseflyene er skiftet ut med nye og mer moderne ambulansefly, og er supplert med et jetfly. Det er etablert bakvakt med piloter som kan settes inn ved plutselig sykdom, et crew i Alta om natta og ett på Gardermoen på dagtid. Det har man ikke hatt før, fortsetter han.

Høie medgir at det «har vært utfordringer knyttet til operatørbyttet», men sier han tror på bedring.

- Vi er ennå ikke på det stabile høye nivået vi skal være og som avtalen med Babcock reflekterer. Det er derfor jeg har gjeninnført krav om daglig rapportering om beredskapssituasjonen. Til tross for denne situasjonen mottar pasientene den hjelpen de skal ha, og det forventes ifølge Luftambulansetjenesten HF en mer normal beredskap framover.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media