ABC-klinikken legges ned:

- Provoserende

ABC-klinikken ble redningen for Julie Valsø (31), etter en traumatiserende førstegangsfødsel. Nå skal den legges ned.

- TRIST: Julie Valsø sier hun hadde det bedre både fysisk og psykisk på ABC-klinikken, og syntes det er synd at den skal legges ned. Foto: Privat.
- TRIST: Julie Valsø sier hun hadde det bedre både fysisk og psykisk på ABC-klinikken, og syntes det er synd at den skal legges ned. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Julie Valsø fikk sitt første barn i 2017, hadde hun det som kalles en styrtfødsel — og alt gikk veldig fort.

- Jeg husker nesten ingenting, men det hele opplevdes som veldig dramatisk, forteller Valsø til Dagbladet.

Hun fikk ingen smertelindring, og ingen pauser, sier hun. Et rom stappfullt med ukjente og travle jordmødre er det Valsø husker fra fødeklinikken på Ullevål sykehus.

Hun sier også at hun seinere ble sendt hjem med problemer som ikke ble oppdaget på sykehuset.

- Jordmoren sa at jeg burde oppsøke ABC-klinikken om jeg ønsket enda et barn, sier Valsø.

ABC-klinikken ved Ullevål sykehus er en helhetlig omsorgsenhet for kvinner som ønsker en naturlig fødsel med blant annet vannfødsel.

TRYGG: Julie med sitt andre barn, som i følge henne selv ble født i trygge omgivelser på ABC-klinikken. Foto: Privat
TRYGG: Julie med sitt andre barn, som i følge henne selv ble født i trygge omgivelser på ABC-klinikken. Foto: Privat Vis mer

- Var som natt og dag

Da hun i 2019 fant ut at hun ventet sitt andre barn, ga hun raskt beskjed til jordmoren sin at hun ikke ville føde på Ullevål igjen.

- Så hun hjalp meg med å sende en søknad til ABC-klinikken, forteller Valsø.

På ABC-klinikken følte Valsø at hun fikk tett oppfølging, og at det var jordmødre der som faktisk hadde tid til henne.

- Det var som natt og dag. Jeg vet det er ulovlig å si, men under min andre fødsel tenkte jeg faktisk «dette kan jeg gjøre igjen», forteller Valsø.

I dag kom beskjeden om at ABC-klinikken skal legges ned. Det er ikke mulig å føde der fra og med 4. mars i år. Flere mener dette er galskap.

- Det er utrolig trist at den legges ned. Vi mister en spesialisering, og et mangfoldig tilbud, sier Valsø.

Hun mener det bare er økonomiske fordeler ved å beholde tilbudet ved ABC.

- Det er ekstra provoserende og trist for alle som har kjempet for å beholde dette tilbudet. Det er veldig tydelig at kvinners helse i barsel og fødsel ikke blir prioritert, og helsearbeidere må jobbe seg i hjel og rope om mer ressurser, sier Valsø.

Julie Valsø er tilknyttet Aller Social Club, som er et heleid profilbyrå i Aller Media. Dagbladets redaksjonelle vurderinger gjøres avhengig av dette, og redaksjonen står fritt til å velge kilder.

BABY I BAKSETET: På vei til sykehuset forstår Gabriela Correia (33) at hun ikke rekker fram i tide. Video: Instagram (Gabrielcorreiaw/Deborahghelman). Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Forferdelig trist

Også blant de ansatte på OUS har nyheten om nedleggelsen ført til frustrasjon tirsdag.

- Vi synes det er forferdelig trist, spesielt for fødekvinnene som har fått fødeplass på ABC, og for alle fødekvinnene som ønsker seg plass der, sier Anne Hauan Helle til Dagbladet.

Hun er tillitsvalgt for jordmødrene ved Oslo universitetssykehus.

- For jordmødrene som jobber der er dette en tragedie. De har langt over 25 års erfaring med å tilby et differensiert tilbud, og den unike kompetansen de har, blir nå avviklet i løpet av en kort måned. Det tar år å bygge opp denne kompetansen, men det tar uhyre kort tid å rive det ned.

Hauan Helle forteller at ABC-klinikken er langt mer enn det «å føde i et badekar».

- ABC gir oppfølging i svangerskapet, du blir kjent med jordmoren som kanskje er den som skal ta imot barnet ditt, og du blir kjent på avdelingen og får også være der i barseltida. Det er et helhetlig omsorgstilbud.

Studier har også vist at tilbudet gir svært positive ringvirkninger både for fødekvinnene, familien og tilknytningen til barnet, ifølge Hauan Helle.

- Så samfunnsøkonomisk er det også lønnsomt. ABC er unikt og det er pinlig at OUS ikke kan tilby dette til hovedstadens kvinner.

Beslutningen kom imidlertid ikke kom som et sjokk, og har ligget litt i korta, mener hun.

- Det er en nasjonal jordmormangel, og også OUS sliter med å få rekruttert jordmødre. Så det lå litt i korta at noe måtte gjøres. Særlig når økonomien har blitt så stram som den har blitt. Men vi synes det er for enkelt å velge bort ABC når man ikke har fått tid eller rom til å tenke ut de gode løsningene fordi det har vært så innmari dårlig tid til å oppfylle budsjettkravet.

GIR IKKE MENING: Hanne Charlotte Schjelerup i Jordmorforbundet mener det ikke gir mening å legge ned det mest populære fødetilbudet i Oslo. Foto: NSF
GIR IKKE MENING: Hanne Charlotte Schjelerup i Jordmorforbundet mener det ikke gir mening å legge ned det mest populære fødetilbudet i Oslo. Foto: NSF Vis mer

- Rystet

Også Hanne Charlotte Schjelderup i Jordmorforbundet reagerer sterkt på beslutningen, og mener det ikke gir mening å legge ned klinikken.

- Det er veldig synd. Tilbudet på ABC var veldig viktig for veldig mange. Det gir ingen mening å legge ned det mest populære fødetilbudet i Oslo. Det er ikke sånn at vi kan kutte i kvinnehelsetilbud når det skal spares i foretakene. Det er Jordmorforbundet sterkt imot. Men ettersom ABC-klinikken har vært et tilbud til friske kvinner med friske barn, så blir de sårbare for kutt, sier Schjelderup.

- Det gir jo minst penger inn med det finansieringssystemet som er i helseforetakene nå.

- Vi er rystet over at det kuttes i fødetilbudet i hele landet nå. Dette rammer sårbare gravide, nyfødte og familier. Helseforetakene har fått frie tøyler, og derfor kuttes det i kvinnehelsetilbudet. Vi savner at helseministeren tar tydelig styring for et styrket fødetilbud. Selv om det er lovet et bedre tilbudet, så er det stikk motsatte som skjer.

Gir færrest negative konsekvenser

Leder Miriam Nyberg for Fødeavdelingen ved OUS sier til NTB at mangel på jordmødre er en stor del av årsaken til nedleggingen.

– ABC-enheten er spesialisert på å ta imot en selektert gruppe av friske fødende. Dersom andre fødestuer på Ullevål eller Rikshospitalet stenges, mister vi nødvendig beredskap og kapasitet til å sikre trygge fødsler for alle våre fødekvinner og den nyfødte. Stenging av de tre fødestuene på ABC-enheten er det som gir minst negative konsekvenser, sier hun til NTB.

Beslutningen er basert på risiko- og sårbarhetsanalyser fra fagfolk ved Fødeavdelingen. Mandag ble saken drøftet med tillitsvalgte ved Kvinneklinikken og skal endelig vedtas av ledergruppen i Kvinneklinikken torsdag, opplyser Oslo universitetssykehus til NTB.

– Vi trenger alle våre jordmødre og håper de som har arbeidet ved ABC-enheten, vil bidra til å styrke tilbudet med naturlige fødsler i Fødeavdelingen til beste for alle fødekvinner, sier Nyberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer