Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Provoserer i egen leir

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøms (Ap) utspill om at deltid avler sykefravær får både LO og SV til å rive seg i håret.

 MANN DERE OPP: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm mener det er for ille at kvinner med voksne barn ikke jobber i fulltidsstilling. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
MANN DERE OPP: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm mener det er for ille at kvinner med voksne barn ikke jobber i fulltidsstilling. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hanne Bjurstrøm (Ap) sa i Dagbladet i går at det høye sykefravær blant kvinner kan skyldes at kvinner identifiserer seg mindre med arbeidslivet. Hun etterlyser kvinner som velger å jobbe for velferdsstaten foran fritid. Med det har Ap-statsrådene provosert både LO og regjeringspartneren SV.

- Kvinner svikter ikke velferdsstaten, de driver den, sier Karin Andersen (SV), leder av Arbeid- og sosialkomiteen på Stortinget.

- Uklokt Andersen mener det beviselig ikke legges nok til rette for heltid fra både offentlige og private arbeidsgivere. 

- Da er er det uklokt å skylde på kvinnene. Det må lyses ut hele stillinger og kvinners arbeidsmiljø må tas på alvor, så ser vi nok forskjell.

-Sykefravær har i andre studier blitt forklart med med større belastning totalt og at problemer i privatlivet i større grad får utslag på sjukefraværet. Det er heller ingen tvil om at kvinner fremdeles har hovedansvar hjemme og at likestilling der også ville hjelpe, sier Andersen.

LO sterkt uenig Nestleder i LO Gerd Kristiansen tar heller ikke arbeidsminister Hanne Bjurstrøms forklaring på sykefraværet for god fisk.

- Jeg er sterkt uenig i den sammenhengen arbeidsministeren trekker mellom sykefravær og deltidsarbeid. Det er ingen grunn til å tro at folk ikke er syke når de er sykemeldt, sier Kristiansen, som selv er utdannet hjelpepleier.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm syntes det mest påfallende var at ikke var kvinner i småbarnsfasen som jobbet mest deltid, men heller kvinner på hennes egen alder med voksne barn. LO-toppen tror likevel det er oppgavene hjemme som stjeler tiden til deltidsarbeidene kvinner, ikke ønsket om mer fritid. 

DUMT: Leder i Arbeid- og sosialkomiteen mener det var uklokt av Ap-statsråden å si at kvinner svikter velferdsstaten.  Torbjørn Grønning / Dagbladet
DUMT: Leder i Arbeid- og sosialkomiteen mener det var uklokt av Ap-statsråden å si at kvinner svikter velferdsstaten. Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Det høye sykefraværet kan henge sammen med den belastningen det er for mange kvinner å jobbe dobbelt, ved å ta mesteparten av ansvaret hjemme, sier Kristiansen, som likevel er enig Bjurstrøm om at heltid bør vær normen.

Det støtter nestleder Fagforbundet Mette Nord.

- Arbeidsgiver bør spørre de deltidsarbeidene om hva de kan gjøre for å få dem til å jobbe mer. Myndighetene bør endre arbeidsmiljøloven slik at det er arbeidsgiver som må svare for hvorfor det ikke er flere i full stilling, ikke de deltidsarbeidene som må bevise at det er lurest å ha dem i full stilling slik det er i dag, sier Nord.

- Stempler kvinner som svake Ikke overraskende raser også Leder for Høyres Kvinneforum Julie Margrethe Brodtkorb over arbeidsministerens utspill.

- Bjurstrøm stempler kvinner som svake og syke, og det når vi er i ferd med å komme dit at kvinner blir sett som god stabil arbeidskraft.

Om Bjurstrøm mener mange sykmeldte kvinner ikke er reelt syke, burde hun endre systemet, ikke henge ut kvinner i media.

Brodtkorbs forklaring på at det er flest eldre kvinner jobber deltid finner hun i Arbeiderpartiets egen politikk.

MOTSTANDER Nestleder i LO, Gerd Kristiansen er motstander av Arbeidsminister Hanne Bjurstrøms forklaring på kvinners høye sykefravær. Det er ingenting som tilsier at dette henger sammen med deltidsarbeid, mener Kristiansen. Foto:  Terje Bendiksby / SCANPIX .
MOTSTANDER Nestleder i LO, Gerd Kristiansen er motstander av Arbeidsminister Hanne Bjurstrøms forklaring på kvinners høye sykefravær. Det er ingenting som tilsier at dette henger sammen med deltidsarbeid, mener Kristiansen. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX . Vis mer

- Disse kvinnene har jobbet deltid siden Arbeiderpartiets politikk dominerte på 70-tallet og ikke sørget for at både mor og far kunne være i full jobb. Så skal vi nå ha en Arbeiderpartiminister som henger ut våre mødre som tok ansvaret hjemme. Hva mener hun de skulle gjort? Spørr Brodtkorb.

FARLIG UTSPILL: Høyre-politiker Julie Margrethe Brodtkorb mener arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ødelegger kvinners jobbmuligheter ved å fremstille dem som syke og ustabile. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
FARLIG UTSPILL: Høyre-politiker Julie Margrethe Brodtkorb mener arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ødelegger kvinners jobbmuligheter ved å fremstille dem som syke og ustabile. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media