Provoserer med muslim-sex

Gratisavisa Natt&Dag bretter ut unge muslimske jenter i neste nummer. Slik håper de å starte en debatt om seksuell frigjøring. Helt bak mål, mener muslimske jenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bildene provoserer fordi de er så annerledes enn bildet vi har av muslimske jenter som dydsmønstre. Men de er som jenter flest - kåte, sier journalist og feminist Bård Torgersen (35).

Venter med sex

Madiha Maqbool (19) synes utspillet er helt bak mål.

- Det er ganske ekkelt gjort å ta slike bilder, sier hun og mener det er feil at muslimske jenter er seksuelt undertrykt.

- Unge jenter har full kontroll over sitt liv. Det har vi fordi de fleste velger å vente med sex. Jeg tror ikke journalisten kommer til å nå fram med utspillet sitt. Muslimske jenter er mye sterkere enn han tror, sier Maqbool. Hennes mann er enig, og tror ikke mer sex er veien å gå for økt integrering.

- Sex er ikke et bærende element i norsk kultur. Men det sosiale er det. Vil du inn i det norske samfunnet, må du få venner. Jeg har både kvinnelige og mannlige norske venner, men jeg tenker ikke på å ha sex med dem, sier Hanif Maqbool (26).

Unge og undertrykte

Natt&Dag-redaktør Gaute Drevdal håper å bringe mer kjærlighet inn i verden:

- Det blir færre blandingsekteskap i Norge. Hvis vi ikke gjør noe nå, vil vi få en økt gettoisering. Vi lever i et samfunn der sex kommer før kjærlighet, og kjærlighet kommer før ekteskap, sier han.

- Vi lever i et samfunn der ei gruppe unge ikke har råderett over sin egen seksualitet. Unge muslimske jenter er undertrykt av familie og tradisjoner. De fleste diktaturer i verden regulerer folks seksualitet. Hvis man ikke bestemmer selv hva som skjer på soverommet, kan man ikke leve et fritt liv, sier Torgersen.

- Hvorfor framstilles aldri unge muslimske jenter som seksuelle, frigjorte vesener? Jo mer det bildet strider med folks oppfatning, desto viktigere er det å fokusere på det, sier Torgersen.

Mer seksuell frihet

Standupkomiker Shabana Rehman mener artikkelen er modig og høyaktuell.

- Greit nok at den er vulgær. Men hovedspørsmålet er tilgjengelighet og seksuell kontroll. Den debatten må tas. Hvis vi ikke stiller disse spørsmålene, hvor skal man gjøre det? I Saudi-Arabia?

- Dessuten risikerer personen som har skrevet artikkelen så mye juling at han ikke kan skrive en bokstav resten av livet. Så kan man spørre seg: Hvorfor er det slik? spør Rehman.

- Disse temaene opptar unge menn veldig sterkt. Mannsrollen er i endring, og det er interessant at det er knyttet til kvinners seksualitet, sier komikeren.

SLÅR TILBAKE: Madiha og Hanif Maqbool er uenig i at muslimske jenter er undertrykte. Natt&Dag setter det på dagsordenen med en guide til å få unge muslimer i seng.
PROVOSERER: Natt&Dags artikkel med «fantasifulle» illustrasjoner.