Provoserer med rakettskjold

NEW YORK (Dagbladet ): President George W. Bush har bestemt seg for at nedrustningsavtalen fra 1972 ikke skal stoppe USA i å bygge opp et svært omstridt rakettskjold. Lytter ikke Bush til motstanden fra verdens andre ledere, kan han utløse internasjonal krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ABM-avtalen fra 1972 forbyr den enkelte nasjon å bygge ut sitt eget rakettforsvar og har regulert nedrustningen i over 30 år. Bush har tydeligvis bestemt seg for en kjernefysisk revolusjon når det gjelder USAs framtidige forsvar.

- Vi må ikke la ABM-avtalen hindre oss i å bruke framtidas teknologi, sa Bush i går og antydet at Russland burde bli USAs strategiske partner.

Rakettskjoldet ble lansert av Ronald Reagan for 20 år siden, og det er bare åtte måneder siden president Bill Clinton ga beskjed om at teknologien ikke var klar for et avansert rakettskjold.

Startskudd

Bush satte i går igang en kampanje for å overbevise omverdenen om behovet for et amerikansk rakettskjold som beskyttelse mot land USA regner som bøllestater.

- Stater som hater frihet og demokrati, sa Bush og mener Irak, Iran og Nord-Korea.

Visepresident Dick Cheney og forsvarsminister Donald Rumsfeld står i spissen for dem som vil kvitte seg med ABM-avtalen, som de omtaler som en forhistorisk levning fra den kalde krigens tid. Utenriksminister Colin Powell har uttrykt skepsis, men tre av hans toppdiplomater flyr neste uke til Europa og Asia for å samle støtte til rakettforsvaret.

Ringte rundt

Tidlig i går ringte Bush til Russlands president Vladimir Putin, Tysklands statsminister Gerhard Schröder, Frankrikes president Jacques Chirac, Canadas statsminister Jean Chrétien, Storbritannias statsminister Tony Blair og NATOs generalsekretær George Robertson, for å forberede dem på utspillet hans seinere på dagen.