Provoserer med smuler

En valgplakat der utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson gir smuler fra de rikes bord, provoserer. Flere mener Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU) tegner et galt bilde av fattigdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgkampplakaten KrFU trykker opp i disse dager, viser Hilde Frafjord Johnson (KrF) som tar mat fra de rike og gir til de fattige. Teksten er «Drøm større. Velg en mer rettferdig verden».

Dan Banik, førsteamanuensis ved Senter for utvikling og miljø (SUM), liker ikke plakaten.

-  Det er fint med politisk engasjement rundt bistand, men utviklingsministeren framstår som de fattiges frelser. I stedet for å basere bistand på en rettighetstankegang der fattige er aktive agenter av sin egen utvikling, blir de fattige her framstilt som passive pasienter, sier han.

En skandale

-  Plakaten er en skandale. Det er trist at en ungdomsorganisasjon til et regjeringsparti kan framstille forholdet mellom rike og fattige på denne måten i 2005, mener Aksel Nærstad, informasjonsansvarlig i Utviklingsfondet. Han synes utviklingsministeren burde latt være å stille opp.

-  Fattigdom skyldes ikke at vi ikke gir nok mat til de fattige, men at vi holder dem nede i et undertrykkende økonomisk system. Plakaten gir et galt bilde av forholdet mellom nord og sør, sier han.

Modig gjort

Dagbladet har kontaktet flere bistandsorganisasjoner og reklamebyrå, for å høre hva de synes om plakaten. Samtlige synes det er bra KrFU tar opp bistand i valgkampen.

-  Budskapet er bra, men plakaten er litt for stereotyp, sier Gunstein Instefjord, leder for utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp.

-  Plakaten kan oppfattes som selvforherligende, på grensen til det prektige. Samtidig er det modig av KrFU å fronte et slikt budskap, og Frafjord Johnson har stor troverdighet, sier Lars Grimstad, kreativ leder i Dinamo.

Fornøyd selv

Inger Lise Hansen, leder av KrFU, avviser kritikken.

-  Norsk valgkamp er navlebeskuende. Med denne plakaten prøver vi å engasjere ungdom i kampen mot fattigdom. Det er trist at vi får en debatt om bilde, framfor sak, sier hun.Heller ikke utviklingsministeren selv synes det er noe galt med plakaten.

-  Jeg synes den er bra, og at den får bistandspolitikken ut av veldedighetsperspektivet. Min deltakelse symboliserer at norske myndigheter må bidra for å få en mer rettferdig verden, sier hun til Dagbladet.

FOR STEREOTYP? Med denne plakaten håper KrFU å engasjere ungdom. Utviklingsfondet mener utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson aldri burde ha stilt opp.