Mener forholdet slår sprekker:

- Provoserer Putin voldsomt

I Russland-allierte Kasakhstan er mange imot Putins krigføring i Ukraina. Men i frykt for å være den neste på lista, må imidlertid kritikken komme svært forsiktig.

LEI: I land som tidligere har vært nære allierte med Russland kan det se ut til at befolkningen begynner å få nok av Putins krigføring i Ukraina. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer
Publisert

En video publisert på nettet, angivelig fra den nordlige byen Pavlodar i Kasakhstan, viser hvordan lokalbefolkningen reagerer da en bil med bokstaven Z - som har blitt et symbol på støtte til Russlands krigføring i Ukraina - kjører rundt i gatene.

Danske BT har oversatt videoen, hvor sjåføren får klar beskjed om å fjerne Z-merket og kjøre tilbake til Russland.

- I dag er det et Z-klistremerke. I morgen kommer du med en tanks til mitt land, blir det sagt, ifølge avisa.

SYMBOL: Etter Russlands invasjon av Ukraina har bokstaven Z blitt brukt som et symbol på støtte til krigføringen. Her fra St. Petersburg i Russland .Foto: Anton Vaganov / Reuters / NTB
SYMBOL: Etter Russlands invasjon av Ukraina har bokstaven Z blitt brukt som et symbol på støtte til krigføringen. Her fra St. Petersburg i Russland .Foto: Anton Vaganov / Reuters / NTB Vis mer

- Klar markering

Til BT sier lektor Claus Mathiesen ved Forsvarsakademiet at han mener Russland er i ferd med å skyve nære allierte, som Kasakhstan, fra seg etter invasjonen av Ukraina.

- Forrige uke var det et møte mellom presidentene i Kasakhstan og Aserbajdsjan. Normalt ville de snakket russisk sammen, men de valgte i stedet å snakke tyrkisk sammen. Det er en klar markering overfor Russland, sier Mathiesen til avisa.

Han mener bekymring rundt å kunne være de neste på Putins liste har ført til at kasakhstanerne trekker seg unna.

- Det provoserer Putin voldsomt, for Kasakhstan var tidligere tett knyttet til Russland. Men når lederne i Kasakhstan ser på situasjonen i Belarus og Ukraina nå, så er de veldig oppmerksomme på at de ikke vil lide samme skjebne.

TEORIER: Det er flere teorier knyttet til bokstaven «Z» som blir brukt i forbindelse med den russiske krigføringen i Ukraina. Video: AP / Reuters. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Fascistisk symbolikk

Ivar Dale er senior fagrådgiver ved Den norske Helsingforskomité, og har selv bodd i blant annet Kasakhstan, Ukraina og Russland i mange år.

Han forteller til Dagbladet at han har sett flere videoer hvor kasakhstanere tar affære mot Russlands Z-symbol den siste tida.

- Mange assosierer Z-en med hakekors og fascistisk symbolikk, sier han.

Både i Kasakhstan, Usbekistan og Kirgisistan er det å kjøre rundt med Z på bilen forbudt, og kan føre til bøter, forteller Dale.

- SJOKKERT: Senior fagrådgiver Ivar Dale ved Den norske Helsingforskomité sier Russlands krig mot Ukraina har sjokkert mange i Russland-allierte Kasakhstan. Her fra en markering i Kasakhstan i mars 2022. Foto: Vladimir Tretyakov / Shutterstock / NTB
- SJOKKERT: Senior fagrådgiver Ivar Dale ved Den norske Helsingforskomité sier Russlands krig mot Ukraina har sjokkert mange i Russland-allierte Kasakhstan. Her fra en markering i Kasakhstan i mars 2022. Foto: Vladimir Tretyakov / Shutterstock / NTB Vis mer

Han mener personer som velger å skilte med dette symbolet utenfor Russlands grenser er ute etter å provosere.

- Alle oppegående russere forstår at den Z-en oppfattes som et fascistisk symbol og er en provokasjon utenfor Russland. Så man skal ikke se bort fra at de som kjører rundt med dette gjør det for å provosere og se an reaksjonene.

I Kasakhstan blir det også slått hardt ned på såkalt separatisme, hvor høyrevridde og prorussiske personer ser på områder i Kasakhstan som en historisk del av Russland, og oppfordrer til at disse områdene igjen skal inngå der.

- Det er alvorlig og straffbart, og det har vært noen saker i det siste hvor folk har fått fengsel for separatisme. Da har sikkerhetstjenesten i Kasakhstan tatt dem i å diskutere veldig prorussiske ting i for eksempel chatter.

MENER FORHOLDET SLÅR SPREKKER: Lektor Claus Mathiesen ved forsvarsakademiet i Danmark mener Russlands krig mot Ukraina har ført til at forholdet til allierte land slår sprekker. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB
MENER FORHOLDET SLÅR SPREKKER: Lektor Claus Mathiesen ved forsvarsakademiet i Danmark mener Russlands krig mot Ukraina har ført til at forholdet til allierte land slår sprekker. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Vis mer

- Må være forsiktig

Men selv om Putins krigføring i Ukraina er upopulær blant den gjengse kasakhstaner, må de holde tunga rett i munnen for å ikke gå for langt.

- De er en strategisk partner av Russland, og er nødt til å være forsiktig med måten de tar avstand fra russisk krigføring på.

President Kassym-Jomart Tokajev har gått så langt han kan, blant annet ved å ha flere telefonsamtaler med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Kasakhstan har også sendt noe humanitær hjelp, forklarer Dale.

- I tillegg har han sagt at han ikke vil anerkjenne folkerepublikkene Luhansk og Donetsk. Det står han fast på, og det viser at Kasakhstan har sin egen formening om dette.

KRATER: Ifølge Pentagon har Russland en feilrate på opptil 60% på sine avanserte missiler. Video: AP & Telegram. Reporter: Tharald Halvorsen & Magnus Paus Vis mer

- Neste på lista

Ifølge Dale har Russlands angrep på Ukraina sjokkert mange i Kasakhstan.

- De forstår at om Putin tar Ukraina, da er Kasakhstan en naturlig neste på lista. Det er helt åpenbart.

Kasakhstan står også i en vanskelig posisjon, og har verken EU eller Nato i ryggen.

- Tvert imot er de i en militærallianse med Russland, sier Dale.

Protestene brøt ut som følge av stigende drivstoffpriser, men utartet fort til å bli en generell protest mot myndighetene i landet.

Da det tidligere i år var store opptøyer i Kasakhstan, var det soldater fra Russland som kom til unnsetning. Protestene brøt ut som følge av stigende drivstoffpriser, men utartet fort til å bli en generell protest mot myndighetene i landet.

Over 2000 russiske soldater ble sendt fra Den kollektive sikkerhetspakten (CSTO), en gruppering av seks tidligere sovjetstater, etter forespørsel fra president Tokajev.

«Symbiose»

På grunn av avhengighetsforholdet Kasakhstan har til Russland, må derfor kritikken mot krigføringen balanseres riktig.

Men Russland er også avhengig av blant andre Kasakhstan for import av vestlige varer. I tillegg bruker en del russere banksystemer i for eksempel Kasakhstan og Kirgisistan for å få sendt ut pengene sine, sier Dale.

På hver side av den langstrakte grensa som skiller dem, lever de en i slags symbiose, forklarer Dale.

- For noen er det like naturlig å reise til Russland som det er for nordmenn å reise til Sverige.

Blant annet jobber mange i Kasakhstan som sesongarbeidere i Russland, hvor de sender penger tilbake til hjemlandet, og er derfor avhengig av visumfrihet.

- Får de problemer med innreise, da kan det skape økonomiske problemer og mye arbeidsløshet, sier Dale.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer