Mener forholdet slår sprekker:

- Provoserer Putin voldsomt

I Russland-allierte Kasakhstan er mange imot Putins krigføring i Ukraina. Men i frykt for å være den neste på lista, må imidlertid kritikken komme svært forsiktig.

LEI: I land som tidligere har vært nære allierte med Russland kan det se ut til at befolkningen begynner å få nok av Putins krigføring i Ukraina. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En video publisert på nettet, angivelig fra den nordlige byen Pavlodar i Kasakhstan, viser hvordan lokalbefolkningen reagerer da en bil med bokstaven Z - som har blitt et symbol på støtte til Russlands krigføring i Ukraina - kjører rundt i gatene.

Danske BT har oversatt videoen, hvor sjåføren får klar beskjed om å fjerne Z-merket og kjøre tilbake til Russland.

- I dag er det et Z-klistremerke. I morgen kommer du med en tanks til mitt land, blir det sagt, ifølge avisa.

- Klar markering

Til BT sier lektor Claus Mathiesen ved Forsvarsakademiet at han mener Russland er i ferd med å skyve nære allierte, som Kasakhstan, fra seg etter invasjonen av Ukraina.

- Forrige uke var det et møte mellom presidentene i Kasakhstan og Aserbajdsjan. Normalt ville de snakket russisk sammen, men de valgte i stedet å snakke tyrkisk sammen. Det er en klar markering overfor Russland, sier Mathiesen til avisa.

Han mener bekymring rundt å kunne være de neste på Putins liste har ført til at kasakhstanerne trekker seg unna.

- Det provoserer Putin voldsomt, for Kasakhstan var tidligere tett knyttet til Russland. Men når lederne i Kasakhstan ser på situasjonen i Belarus og Ukraina nå, så er de veldig oppmerksomme på at de ikke vil lide samme skjebne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer