Provoserer Støre:
- Høyre «ser ikke poenget»?

Høyres ordførerkandidat i Moss «ser ikke poenget» med å bruke mer penger på bedre lønn og pensjon til de ansatte i eldreomsorgen. Det provoserer Ap-leder Jonas Gahr Støre.

SANSEHAGEN: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre er i sansehagen på Orkerød sykehjem i Moss. Kommunen har rekommunalisert sykehjem, bo- og servicesenter og hjemmetjenestene, noe som koster tre millioner i året. Mesteparten har gått til økt lønn og pensjon til de ansatte. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

MOSS (Dagbladet): Perlen Jeløya i Moss, fjordutsikt og beliggenhet helt i skogkanten med barnehage over veien. Til og med sola skinte da Moss-ordfører Hanne Tollerud (Ap) inviterte Ap-leder Jonas Gahr Støre på sykehjemsbesøk.

Orkerød sykehjem ble drevet av private Norlandia i fire år, men da MDG skiftet til venstresiden i Moss kommune midt i perioden tok Tollerud over makten sammen med SV og Rødt som støtteparti.

Lovnaden var klar: Sykehjem, bo- og servicesenter og hjemmetjenestene skulle rekommunaliseres. De private velferdsprofitørene, som SV og Rødt kaller dem, skulle ut og kommunen skulle ta over.

- Velferdsprofitører er vel et ord du ikke vil bruke?

- Jeg synes ikke det ordet sier meg så mye. Det som betyr noe for meg er at fellesskapet har hovedansvaret. Så må kommunene bestemme hva som er best hos dem, og kommunene er forskjellige, sier Støre stående i sansehagen.

FORGLEMMEGEI: Jonas Gahr Støre og ordfører Hanne Tollerud (Ap) tar inn duftene i sansehagen på Orkerød sykehjem. Foto: Jørgen Gilbrant
FORGLEMMEGEI: Jonas Gahr Støre og ordfører Hanne Tollerud (Ap) tar inn duftene i sansehagen på Orkerød sykehjem. Foto: Jørgen Gilbrant Vis mer

- Verdt hver krone

Han har nettopp luktet på noen forglemmegei og ordfører Tollerud gjør det samme. Prisen for at kommunen skal ta over velferden koster tre millioner i året, ifølge ordføreren.

- Er det verdt det?

- Ja. Tre millioner kroner måtte kommunen jobbe for å finne, det er penger i en kommune som Moss. Men det er mulig, og det er innen rekkevidde. Best mulig og ikke billigst mulig, er det viktigste for våre eldre. Det var helt riktig her, sier Støre.

Ordfører Tollerud følger opp:

- De tre millionene er nesten bare økt lønn og pensjon til de ansatte. Det er verdt hver eneste krone.

Offentlig mot privat, monopol mot konkurranse, kvalitet mot pris. Hvilke ord som brukes avhenger av hvilken politiske farge man spør. Det som er klart er at mange røde kommuner i Norge «avprivatiserer» tjenester, kommunene tar over.

I Oslo skjer det samme og der ville prisen vært 144 millioner kroner lavere for sykehjemmene - hvis alt var privat. Men det røde byrådet i Oslo ønsker det ikke. Ei heller de røde i Moss.

Høyre: - Ser ikke poenget

En som ikke mener det er vel brukte penger er Harald Fløgstad, Høyres ordførerkandidat i Moss i høstens valg.

- Hvis tre millioner kroner bare skal gå til lønn og pensjon, så ser jeg ikke poenget med det. Vi er tross alt mange som jobber i det private næringslivet som klarer oss godt med det, sier Fløgstad, som mener de rødes rekommunalisering har glemt det viktigste.

- Vi er ute etter kvalitet. Her har de gjort det av ideologiske grunner - uten å vite noe om prisen på forhånd og ikke tatt hensyn til kvalitet.

Orkerød sykehjem ble kommunalt igjen i august i fjor og det er for tidlig å si noe om utviklingen innen kvaliteten. Men Fløgstad mener hjemmetjenestene har hatt en negativ utvikling etter at kommunen tok over.

- Vi er opptatt av valgfriheten som nå er borte. Nå er det bare kommunen som bestemmer hvem som skal komme hjem til deg, sier Fløgstad.

Støre reagerer på den lokale Høyre-toppens uttalelse.

- Høyres uttalelse sier sitt. Fløgstad «ser ikke poenget» med å investere i trygge og gode arbeidsplasser. Det har en klar forbindelse til beboernes trygghet og omsorg, sier Støre.