Bekymret for gutta. Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland vil gjøre noe med gutteproblemene, men får slakt av Ap. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Bekymret for gutta. Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland vil gjøre noe med gutteproblemene, men får slakt av Ap. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Provosert av Hellelands «mannfolkprat»

For å få bukt med spesifikke gutteproblemer, vil barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland gi alle gutter en prat med en voksen mann. - Hører hjemme på 50-tallet, mener Ap-politiker.

(Dagbladet): - Jeg spør meg selv om Høyre har abdisert som skoleparti når de møter en så alvorlig utfordring med så lettbeint symbolpolitikk.

Det sier Ap-politiker og medlem av utdannings- og forskningskomiteen, Torstein Solberg til Dagbladet.

Han lar seg provosere av forslaget om en «mannfolkprat», som Linda Hofstad Helleland lanserte i helgen. De vil tilby alle gutter en samtale med en voksen mann det første året på ungdsomskolen. Målet er å fange opp de som sliter.

- Å møte en av samme kjønn gjør at de kanskje lettere kan åpne seg enn ovenfor en kvinnelig helsesøster og en mann kan også ha større forståelse for guttas problemer, sa Hellaland til Dagbladet.

- Skivebom

Torstein Solberg mener derimot at dette er skivebom fra Helleland.

- Det er nesten en hån at hun kommer med dette samme helg som likestillingsloven fyller 40 år. Her viser Høyre sitt sanne ansikt med et forslag som hører hjemme på 50-tallet, sier han.

- En ting er at det er lettbeint å tro at det som skal løse gutteproblemene, er at en mann må snakke med en gutt, og at ikke en kvinnelig lærer eller helsesøster kan ha noe å bidra med. Når en skal ta tak i gutteproblemene bruker en de samme kjønnsstereotypiene og er sånn sett med å forsterke dem, sier Ap-politikeren og forsetter:

KRITISK: Torstein Tvedt Solberg (Ap) Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Torstein Tvedt Solberg (Ap) Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Det mer alvorlige synes jeg er at Høyre, som alltid har skrytt av å være et skoleparti, møter så alvorlige problemer med lettbeint symbolpolitikk. De evner ikke å ta tak i de reelle problemene, mener han.

Andre løsninger

Flere gutter enn jenter får spesialundervisning, flere faller fra i skolen, ender opp som arbeidsledige og tar sitt eget liv. Ifølge Helleland er det for å få bukt med dette, at guttene skal få en samtale med en mannlig lærer, sosialarbeider eller liknende.

- Kan ikke en slik samtale være med å fange opp noen av de som sliter?

- Jo, det er ikke noe vi monumentalt skal avvise. Men det undervurderer veldig den jobben som alt gjøres i skolen. Lærere og helsesøstre har slike samtaler hver dag. Det de etterlyser fra oss politikere er flere kolleger som kan være med å følge opp i tillegg til å gi god undervisning, sier han.

Han viser til tall om at det kommer til å mangel et høyt antall utdannede lærere i åren som kommer.

- Jeg tror i alle fall ikke at det som løser problemet er å legge flere oppgaver på læreren. Hvis alle gutter på ungdomskolene skal ha en slik samtale vil det tar mye tid, sier han.

Solberg har fire forslag til hvordan skolen bedre kan tilpasses guttene. Han vil ha flere lærere, økt rekrutering og da spesielt av menn.

I tillegg mener han skolen har blitt for akademisk og etterlyser en mer praktisk og variert skole.

- Det er enormt viktig at skolen har blitt for akademisk. Det er en fordel for jentene, mener Solberg som vil løftet de praktiske og estetiske fagene, som kunst, håndverk og sløyd.

Tidlig innsats og bedre tilpasset opplæring, samt flere helsesøstre og en mer tilgjengelig skolehelsetjeneste er også blant forslagene han lister opp.

- Også Høyre snakker om tidlig innsats og vil ha økt rekrutering av lærere? Her er dere vel ganske enige?

- Det kan se ut som vi er enige i festtaler og overskrifter. Men de har snakket mye og gjort lite. Etter fem år i regjering tok de et forslag om tidlig innsats til Stortinget, men da som en minimal lovendring. Det får ingen effekt om det ikke følges opp med midler. Dette vil vi følge opp med mer midler til ekstra fagfolk som kan gjøre jobben.

Føler seg ikke truffet

Linda Hofstad Helleland føler seg imidlertid ikke truffet av kritikken fra Ap, snarere tvert i mot.

- Av nesten 1000 ungdommer som var innom en av helsestasjonene i bydel gamle Oslo var bare 6 prosent gutter. Det er flere gutter enn jenter som faller ut av skolen, guttene topper NAV-statistikken og selvmordsstatistikken. At Ap ikke vil foreta seg noe og la guttene seile sin egen sjø er bekymringsfullt, sier Helleland i en kommentar.

- 1 500 flere årsverk innen psykisk helse- og rusarbeid i kommunene de siste to årene er ikke lettbeint symbolpolitikk, men i mangel på egen politikk er kritikk mot regjeringen det eneste Ap kommer med, sier hun.