Provosert over Stoltenbergs Nobel-hyllest

Kinesiske eksperter tror statsministerens «ukloke» ordvalg kan stanse frihandelsavtale.

BURDE TENKT SEG OM: Den kinesiske utenriksanalytikeren Cui Hongjian mener Jens Stoltenbergs hyllest til fredsprisvinneren var uklok og provoserende. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
BURDE TENKT SEG OM: Den kinesiske utenriksanalytikeren Cui Hongjian mener Jens Stoltenbergs hyllest til fredsprisvinneren var uklok og provoserende. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BEIJING (Dagbladet): Mens kinesiske sensurmyndigheter har hatt sin fulle hyre med å fjerne twitter- og blogginnlegg om gårsdagens fredspris-tildeling, er ikke hendelsen nevnt med ett ord på avisforsidene i dag.

Professor Cui Hongjian ved Kina-instituttet for internasjonale studier (CIIS) mener tildelingen utvilsomt skader forholdet mellom Kina og Norge.

Aller mest er det statsminister Jens Stoltenbergs gratulasjon til fredsprisvinner Liu Xiaobo, som provoserer kineserne.

- Jeg leste at statsministeren deres sendte sine gratulasjoner. Det vil definitivt skade relasjonene. Det er ikke et godt signal å sende på vegne av den norske regjeringen, sier Cui til Dagbladet.

Forhandlingsstans Cui leder instituttet for Europa-studier ved CIIS, det kinesiske utenriksdepartementets offisielle tenketank.

Han sier det spesielt er formuleringen «Liu Xiaobo får prisen for sitt forsvar av ytringsfrihet og demokrati», som smerter mest.

- Hvilke vurderinger lå bak disse ordene? Han er statsministeren, ikke en hvem som helst. Hvert ord som kommer fra hans munn burde være valgt med omhu.

IKKE ETT ORD: Nobels fredspris er ikke nevnt med ett ord på kinesiske avisforsider i dag. Kun avisa Global Digital Times bruker spalteplass på tildelingen. Det skjer på lederplass. Foto: Kristoffer Egeberg
IKKE ETT ORD: Nobels fredspris er ikke nevnt med ett ord på kinesiske avisforsider i dag. Kun avisa Global Digital Times bruker spalteplass på tildelingen. Det skjer på lederplass. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer

Ifølge den kinesiske utenriksanalytikeren er det uunngåelig at det vil komme reaksjoner fra Kina.

- De vil uttrykke sinne overfor Norge, spesielt på grunn av statsministerens gratulasjon. De vil trolig senke nivået på samarbeid på områder som handel og utveksling. Forhandlingene om en frihandelsavtale mellom våre to land vil enten bli innstilt eller utsatt inntil videre.

Som Dagbladet har skrevet tidligere har det vært en ambisjon fra norsk side å få en frihandelsavtale i boks før utgangen av året. I så fall vil Norge bli det første europeiske landet med en slik avtale med Kina.

Ut av kontroll Tildelingen av fredsprisen til Liu Xiaobo, har lagt nytt press på kinesiske myndigheter om å løslate 54-åringen.

For to år siden ble Liu arrestert av politiet midt på natta. Da var det bare timer til den kinesiske dissidenten og reformtilhengeren skulle publisere «Charter 08»-manifestet. Liu var en av dem som førte i pennen det omfattende oppropet for politiske reformer i den kommunistiske ettpartistaten.

1. juledag i fjor ble han dømt til 11 års fengsel for undergravende virksomhet. Den straffen soner han fortsatt i Liaoning, på grensen til Nord-Korea.

Cui mener økt internasjonalt press, slik som utspillet fra president Barack Obama, kan få hele den kinesiske opinionen til å ta avstand fra det de ser på som en konspirasjon fra Vestens side.

ADVARTE: Cui Hongjian, ved den offisielle tenketanken CIIS, gjorde seg bemerket allerede under Støres besøk i Beijing for en drøy måned siden. Da ba han Norge slutte med Nobels fredspris. Foto: Kristoffer Egeberg
ADVARTE: Cui Hongjian, ved den offisielle tenketanken CIIS, gjorde seg bemerket allerede under Støres besøk i Beijing for en drøy måned siden. Da ba han Norge slutte med Nobels fredspris. Foto: Kristoffer Egeberg Vis mer

- Da er jeg redd situasjonen kan komme ut av kontroll, sier han.

Timeplan Dersom Norge, gjennom diplomatiske kanaler, gjør en god nok jobb med å forklare sammenhengen mellom menneskerettigheter og fred, vil forholdet mellom Kina og Norge kunne normaliseres om noen måneder, mener eksperten på kinesisk utenrikspolitikk.

- Først må Norge redegjøre for statsministerens gratulasjon og om den var på vegne av den norske regjeringen. Hvis så er, må Norge velge hva som er viktigst: Forholdet mellom Norge og Kina eller dette.

- Deretter må man sette opp en timeplan for når samarbeid og forhandlinger om en frihandelsavtale kan starte opp igjen.