Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Provosert» over våpen-holdning

Justisminister Kallmyr vet ikke hvor mye penger politiet bruker på våpen. - Urovekkende, sier SV.

DEMONSTRASJONER: et ble slåsskamp i Oslo sentrum da pro- og anti-erdogan-demonstranter barket sammen. Justisminister Jøran Kallmyr mener det er et brudd på tillitsforholdet. Video/reporter: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer

Dette kommer fram gjennom justisminister Jøran Kallmyrs (Frp) skriftlige svar til Stortinget.

Det var Petter Eide (SV) som stilte spørsmål om hva budsjettet til bruk på våpen i politiet i 2019 er.

Kallmyrs skriftlige svar forbløffet Eide:

«Departementet innhenter ikke detaljert statistikk som viser hvor mye ressurser som går til konkrete virksomhetsområder, f.eks. etterforskning av ulike saksområder eller investeringer i ulike typer utstyr», skrev justisministeren.

Får ikke svar

Dette er andre året på rad at SV spør statsråden om pengebruken til våpen i politiet. Begge gangene har partiet ikke fått svar.

Petter Eide sier at saken er alvorlig. Han mener mangelen på svar forhindrer Stortinget i å holde nødvendig kontroll over våpenarsenalet i politiet.

- Når jeg ikke får svar da må jeg forutsette at politiet enten ikke har oversikt, eller at de nekter å oppgi den Stortinget. Uansett er dette en oppsiktsvekkende sak, for vi får ikke vite hvor mye våpen som er i omløp i politiet.

- Er du ikke konspiratorisk nå?

- Nei. Dette er en oppsiktsvekkende sak uansett om det er snakk om manglende kontroll eller manglende vilje til å svare Stortinget, sier han.

Provosert

Eide mener departementet enkelt kan skaffe seg tallene han ber om, dersom viljen er tilstede.

- Det er Stortinget som er øverste ansvarlige for statens maktmidler. Jeg tolker Kallmyrs svar som at Justisdepartementet nekter å skaffe seg oversikt over budsjettet til våpen i politiet. Det bør være en enkel jobb for dem å gjøre, og det provoserer meg at departementet ikke gir Stortinget den informasjonen som det bes om, sier Eide til Dagbladet.

Eide vedgår samtidig at han ikke hadde engasjert seg i like stor grad dersom det var snakk om politiets pengebruk på biler eller kontormøbler.

- Det veier tungt at det skal være parlamentarisk kontroll over hvor mye våpen som er tilgjengelig hos politiet. Stortinget må kunne gå inn og si at politiet har for mye våpen, for eksempel. Den muligheten får vi ikke nå.

Nekter ikke politiet våpen

SV ønsker et politi med minst mulig våpen, men Petter Eide avviser at spørsmålet handler om mangel på tillit til politiet fra SVs side.

- Dette betyr ikke at jeg nekter politiet våpen, selv om SV ønsker så lite våpen som mulig i politiet. Dette er en prinsipiell sak. Jeg mener Stortinget skal vite hvor mye penger politiet bruker på våpen, og dermed hvor mye våpen som er i politiets hender.

SV-representanten varsler at han vil vurdere å innkalle Kallmyr til spørretime dersom ikke pipa får en annen lyd i et nytt, og oppfølgende, skriftlig spørsmål til statsråden.

- Hvis svaret fortsatt er tåkelegging, vil vi vurdere å innkalle justisministeren til Stortinget og utfordre ham direkte på dette. Kallmyr må gi Stortinget muligheten til å ha kontroll med statens maktmidler.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media