Prøysser mot bayer

BERLIN (Dagbladet): Angela Merkel er kvinne, østtysker, protestant, gift for andre gang og liberal i store stridsspørsmål som retten til selvbestemt abort og dobbelt statsborgerskap for innvandrere. Det får det til å gå kaldt nedover ryggene på kristeligdemokratiske partifeller i sør og vest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Etter at tyskere i øst og vest var atskilt av mur og piggtråd i fire årtier, har en annen og langt eldre deling manifestert seg etter Murens fall. Denne delingen teller med når 2,1 millioner velgere i Schleswig-Holstein - i Tysklands nordligste og mest liberale delstat - går til urnene i dag. Stokk konservative CSU-ledere som Bayerns landsfader Edmund Stoiber har kastet seg inn for CDU-kandidaten Volker Rühe. Ikke på grunn av kjærlighet til hanseaten Rühe, men fordi han vil stanse Angela Merkel fra å bli CDU-leder og neste kanslerkandidat.

  • CDU har i alle etterkrigsår vært styrt hovedsakelig av menn fra den sørvestlige delen av Tyskland, fra Konrad Adenauer til Helmut Kohl. Sosialdemokratenes ledere Willy Brandt og Helmut Schmidt hadde utgangspunkt i Berlin og havnebyer som Bremen og Hamburg. Den typiske CDU-er er mann, over 60, gift og katolikk, heter det i den interne sjargongen i CDU-hovedkvarteret i Konrad-Adenauer-Haus i Bonn.
  • Aktørene i maktkampen i CDU forsøker av taktiske hensyn å tone ned dette skillet. Men kommentatorer understreker den geografisk-religiøse dimensjonen i tysk partipolitikk. Denne dimensjonen handler også om den innebygde konflikten mellom Berlin og de økonomiske sentrene i sør og vest. Merkels motstandere spiller på frykten for en sentralisering av makta i Berlin på bekostning av de føderale strukturene som var en hjørnestein i den vesttyske forbundsrepublikken.
  • De fleste av oss har et stereotypt bilde av Tyskland som en enhetlig stat med 80 millioner innbyggere snytt ut av samme nesa. De 16 delstatene har i virkeligheten stor indre selvstendighet på en rekke områder, fra skole- og utdanningspolitikk til justis. Forskjellene i lynne er store.
  • I disse dager feirer tyskere langs Rhinen og i Bayern sine årlige karneval - en blanding av folkefest og politiske massemøter. Kalenderen gjenspeiler skiller. Arbeidstakere i sør har fri både på de hellige tre kongers dag, dagen da nattverden ble innstiftet og allehelgensdag.

Venner i Sachsen og Thüringen i det tidligere DDR orienterer seg ikke i retning Berlin, men mot München og Nürnberg. Økonomisk og politisk ser vi stadig sterkere konturer av allianser mellom delstatene i sør: Bayern, Baden-Württemberg, Sachsen og Thüringen - på tvers av øst-vest-skillet. Den økonomiske utviklingen er sterkest i sør.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer