Prozac funnet i britisk drikkevann

Den velkjente depresjons-medisinen Prozac er blitt oppdaget i drikkevannet i Storbritannia. Politikere advarer om «massemedisinering» av befolkningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årsaken til at britene nå kan få i seg små doser av Prozac enten de vil eller ei, ligger trolig i den eksplosive økningen i bruken av medisiner mot depresjon, skriver avisa The Observer. Antallet Prozac-doser som konsumeres, er så høyt at stoffene i medikamentet siver ut av avløpssystemet og når grunnvannet.

Derfra kan de bli pumpet opp sammen med drikkevannet, for å bli «resirkulert» av tørste briter.

Det er svært lave konsentrasjoner av Prozac som nå er funnet i drikkevannskildene, og ekspertene tviler på om det utgjør noen helsefare.

Miljøvernmyndighetene er likevel bekymret, og ber om nye undersøkelser for å vurdere eventuelle negative virkninger av den utblandede depresjons-medisinen.

Storbritannias tredje største parti Liberaldemokratene mener det er opprørende at overvåkingen av medikamenter i drikkevannet ikke er bedre.

- Dette minner om massemedisinering av en intetanende befolkning, sier Norman Baker, partiets talsmann i miljøsaker.

Om ikke medisinene i drikkevannet har en sløvende effekt på innbyggerne, kan britene likevel hevde de bor i en «Prozac Nation.» Fra 1991 til 2001 økte det årlige antallet resepter på antidepressiver fra 9 til 24 millioner.

Folketallet i landet ligger for tiden på 60 millioner.

(NTB)