Prut ned boligrenta!

I fjor steg boligprisene med ni prosent. De rekordhøye boligprisene er et meget godt argument for å prute ned boligrenta di. Vi viser deg hvordan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rentesjokket i sommer sendte riktig nok boligprisene ned med fire prosent i siste halvår. Men fasiten for året som helhet ble en prisstigning på ni prosent, takket være vårens sterke oppgang.

Tallene fra Norges Eiendomsmeglerforbund og ECON viser enorme regionale forskjeller:

I Asker og Bærum steg kvadratmeterprisen for eneboliger med 18 prosent. I Stavanger falt prisen på leiligheter med hele 11 prosent.

Gratis sydentur

Men de aller fleste boligeiere har nå en bolig med rekordhøy verdi. Det bør du utnytte til å prute ned renta på boliglånet ditt, for eksempel ved å få lånet innenfor 60 prosent av takst. Du betaler i snitt 0,55 prosentpoeng lavere rente dersom du kan få overbevist banken din om at boligen din har økt så mye i verdi at lånet kommer innenfor 60 prosent av takst. Og små prosentpoeng blir mange penger.

Har du et lån på en million kroner, kan du spare 5500 kroner allerede i år på å ta en telefon til banken. Du kan ta to uker i Syden for pengene du sparer!

Hvordan?

Det mest presise er selvsagt å få en ny takst av boligen din, men det koster over en tusenlapp. Mange banker vil godta at du viser til prisen på tilsvarende boliger som er solgt i nabolaget ditt.

Men det aller enkleste er å bruke vår tabell og hente ut kvadratmeterprisen som gjelder for din by eller fylke.

Snittpriser

La oss si at du for et par år siden kjøpte en 88 kvadratmeter stor leilighet i Sandvika i Bærum. Du betalte 1,25 millioner kroner og måtte låne 80 prosent av kjøpesummen, det vil si en million kroner.

I vår tabell kan du se at leilighetene i Asker/Bærum for tida selges til 18 200 per kvadratmeter. Du kan derfor regne ut at verdien av leiligheten din nå har steget til 1,6 millioner kroner. Det vil si at lånet utgjør bare 60 prosent av markedsverdien. Derfor bør banken senke renta di.

  • Merk at NEFs prisstatistikk er snittpriser. Bor du for eksempel i en svært populær bydel, slik som Frogner i Oslo, er kvadratmeterprisen høyere.