Urolighetene i Kasakhstan:

Psaki om russiske påstander: - Helt vilt

Pressesekretær Jen Psaki i Det hvite hus gikk onsdag hardt ut mot påstander om amerikansk innblanding i de dødelige urolighetene i Kasakhstan.

GIKK HARDT UT: Pressesekretær Jen Psaki i Det hvite hus gikk onsdag hardt ut mot russiske påstander om amerikansk innblanding i situasjonen i Kasakhstan. Foto: Win McNamee / Getty Images / AFP / NTB
GIKK HARDT UT: Pressesekretær Jen Psaki i Det hvite hus gikk onsdag hardt ut mot russiske påstander om amerikansk innblanding i situasjonen i Kasakhstan. Foto: Win McNamee / Getty Images / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Under en pressekonferanse i Det hvite hus onsdag, var Psaki klar på at USA støtter oppfordringer om ro i Kasakhstan, etter at det brøt ut store uroligheter i landet 2. januar.

Hun mener demonstranter bør ha muligheten til å uttrykke seg fredelig.

- Helt vilt

Psaki adresserte samtidig russiske påstander om at USA står bak urolighetene, skriver Reuters.

- Det er noen ville russiske påstander om at USA står bak dette, så la meg bare benytte anledningen til å si at dette er falske anklager og helt klart en del av vanlig russisk feilinformasjon, som vi har sett mye av de siste åra, sa Psaki, ifølge Det hvite hus.

Både Det hvite hus i USA og FN har oppfordret myndighetene i landet til å være tilbakeholdne i møtet med demonstrantene.

KASHAKSTAN: Flere demonstranter er drept under protester i byen Almaty i Kasakhstan. VIDEO: AP. Vis mer

Situasjonen eskalerte imidlertid torsdag, da hundrevis av demonstranter på et torg i landets største by Almaty, ble møtt av sikkerhetsstyrker og pansrede kjøretøy.

I operasjonen, som myndighetene omtaler som antiterror ifølge Interfax, ble flere titalls demonstranter drept. Det bekrefter en talsperson for myndighetene.

Myndighetene sier i en uttalelse at demonstrantene forsøkte å storme administrative bygninger, samt politistasjonen i byen.

- De flere titalls angriperne ble eliminert, og det pågår identifisering av dem, sier talsperson Saltanat Azirbek ifølge Tass.

BRØT UT BRANN: Hundrevis av demonstranter skal ha samlet seg på torget foran rådhuset i sentrum av Almaty torsdag. Ifølge Reuters ble rådhuset påtent. Foto: Pavel Mikheyev / Reuters / NTB
BRØT UT BRANN: Hundrevis av demonstranter skal ha samlet seg på torget foran rådhuset i sentrum av Almaty torsdag. Ifølge Reuters ble rådhuset påtent. Foto: Pavel Mikheyev / Reuters / NTB Vis mer

Skal ha blitt halshogget

Torsdag formiddag skriver nyhetsbyrået AP at det også er 12 politifolk blant de drepte. En av dem ble funnet halshogget, skriver AP. I tillegg skal 353 politifolk ha blitt skadd.

De siste dagenes uroligheter, som følge av stor økning i drivstoffprisene, har også ført til at over 1000 demonstranter er skadd, opplyser landets helsedepartement.

Det er innført unntakstilstand i landet, og Kasakhstan har bedt nabolandene, blant dem Russland, om hjelp til å håndtere situasjonen.

Den kollektive sikkerhetspakten CSTO, som er en militærallianse mellom blant andre Russland, Kasakhstan og Hviterussland, sa torsdag at de sender styrker til Kasakhstan for å roe ned situasjonen, skriver nyhetsbyrået Tass.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået har russiske styrker allerede ankommet landet torsdag formiddag og er i gang med oppdraget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer