PST: - Det er skremmende

Men trusselnivået i Norge heves ikke etter Paris-terroren.

 SREMMENDE:  PST sier terroragnrepet i Paris er skremmende. Sikkerhetsnivået i Norge er ikke endret. Bilde er av sørgende i Paris etter terroren. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SREMMENDE: PST sier terroragnrepet i Paris er skremmende. Sikkerhetsnivået i Norge er ikke endret. Bilde er av sørgende i Paris etter terroren. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste bekreftede meldingene fra politiet forteller at minst 128 personer har mistet livet i terrorangrepene som rammet Paris fredag kveld. I tillegg er nærmere 200 personer skadet, over 80 av dem kritisk.

-Det vi ser i dette terrorangrepet er at det er svært omfattende og tydelig koordinert. Det må ha vært godt planlagt. Det er både omfattende og skremmende, sier Jon Fitje Hoffmann, fagdirektør for strategisk analyse i PST.  

- Det er skremmende Han forklarer at det kan virke som gjerningsmennene har skaffet seg våpen og laget selvmordsbomber.  

-Dette er ikke uoverstigelig vanskelig. Men skremmende, det er det.  

Likevel minner han om at det er stor forskjell på Frankrike og Norge.  

- Frankrike har blitt truet før og de har både avverget og hatt terrorangrep utført av ekstreme islamister. Det samme gjelder ikke Norge. Vi er i en helt annen sikkerhetsmessig situasjon. Men det betyr ikke at terroren ikke kan ramme her, sier Hoffmann til Dagbladet.

- Demokrati er sårbart Hoffman mener det er viktig å huske at et åpent, demokratisk samfunn er sårbart. Det er det umulig å komme utenom.

- Per nå er det ingen ting som tyder på at det som har skjedd i Paris påvirker trusselnivået i Norge. Men terrortrusselen blir vi riktignok ikke kvitt, sier han.

I 2008 var det Mumbai som ble utsatt for et terrorangrep. Medlemmer av terrororganisasjonen Laskhar-e-Taiba utførte flere planlagte angrep rundt omkring i Mumbai. Angrepene varte i to døgn.

Vanskelig Flere påpeker likheter ved angrepene i Paris og Mumbai.

Forsker ved Interntional Law and Policy Institute (ILPI), Cecilie Hellestveit mener det er svært vanskelig for myndighetene å forutse et slikt angrep som nå har skjedd i Paris.

- Det vi foreløpig vet om det militæret utstyret som er brukt for å gjennomføre dette angrepet, er ikke så veldig avansert. Det er vanskelig for myndighetene å ha kontroll over dette. I hvert fall nå som man ikke har helt kontroll over hvem som kommer over grensen til Europa. Det er med andre ord, ekstremt vanskelig å gardere seg mot slike angrep.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram