-- FIKK IKKE LISTER: PST avviser at det har vært interessant å samle inn medlemslister eller andre totaloversikter i de venstreradikale miljøene. Arkivfoto: HANS ARNE VEDLOG
-- FIKK IKKE LISTER: PST avviser at det har vært interessant å samle inn medlemslister eller andre totaloversikter i de venstreradikale miljøene. Arkivfoto: HANS ARNE VEDLOGVis mer

PST: - Finner ingen spor etter medlemslister

Avviser at PST-informant Christian Høibø ble bedt om navneoversikter fra venstreradikale miljøer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Brennpunkt-dokumentaren der Christian Høibø (32) sto fram som mangeårig PST-informant i sikkerhetstjenestens jakt på voldelige venstreekstremister, hevdet Høibø at han som en del av oppdraget overleverte lister over medlemmer i Internasjonale Sosialister.

Dette blir nå tilbakevist av PST.

- Vi har gjort undersøkelser etter at dette ble kjent, og blant annet ettergått registre og snakket med vårt personell. Vi klarer ikke finne spor av at noen slike lister er registrert eller mottatt på annen måte, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste til Dagbladet.

PST skal heller ikke ha noen indikasjoner på at Høibø ble bedt om å innhente medlemslister, abonnementslister eller store oversikter over miljøene.

- Det er heller ikke så rart at det ikke ble gjort. Det er forbudt med politisk overvåkning alene. Dersom det finnes voldelige personer som tilhører en konkret gruppe, er det den eller disse personene og voldspotensialet som er interessant for PST. Derfor er det også helt uinteressant å innhente lange navnelister eller tilsvarende, sier Bernsen.

Også Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, EOS-utvalget, skal nå gjøre uavhengige undersøkelser rundt bruken av Høibø som informant. Utvalget går rutinemessig inn i kontroversielle PST-saker i tillegg til ordinære tilsyn.

«EOS-utvalget har på eget initiativ besluttet å undersøke påstander om politisk overvåking utført av PST, og tjenestens bruk av den aktuelle kilden. Undersøkelsen vil blant annet omfatte samtaler med PSTs ledelse og ansatte, samt gjennomgang av tjenestens arkiver og registre.», skriver utvalget i en pressemelding, ifølge NTB.

Justisminister Grete Faremo (Ap) sier til Dagbladet at hun vil ha svar fra PST i løpet av dager.

- Jeg vil ha avklart helt påstandene om registrering av opplysninger på bakgrunn av tilknytning til organisasjoner, sier hun.

INFORMANT: Christian Høibø oppsøkte PST med informasjon om påstått voldelige aktivister, og ble sikkerhetstjenestens kilde gjennom mange år.
INFORMANT: Christian Høibø oppsøkte PST med informasjon om påstått voldelige aktivister, og ble sikkerhetstjenestens kilde gjennom mange år. Vis mer