PST: - Flere enn Krekar

PST bekrefter at instruksen som forsøkes brukt for å få sendt Krekar ut av Oslo, gjelder flere personer.

UØNSKET :  Norske myndigheter ønsker å bli kvitt problemet mulla Krekar. I dag skal Oslo tingrett behandle spørsmålet om Krekar kan sendes til Kyrksæterøra.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
UØNSKET : Norske myndigheter ønsker å bli kvitt problemet mulla Krekar. I dag skal Oslo tingrett behandle spørsmålet om Krekar kan sendes til Kyrksæterøra. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I flere dager har det hersket full forvirring, etter at justisminister Anders Anundsen sa at instruksen som myndighetene ønsket å bruke, for å flytte mulla Krekar til Kyrksæterøra, gjaldt en håndfull personer.

Sist fredag sa Eirik Thomassen i Politidirektoratets (POD) grense- og utlendingsseksjon til NTB:

- Politidirektoratet er ikke kjent med at instruksen vil gjelde for flere enn Krekar.

Seint fredag ettermiddag bekrefter POD overfor Dagbladet at dette står ved lag.

Bekrefter flere Justisdepartementet ville heller ikke si hva justisminister Anundsen mente med utsagnet «en håndfull personer». Departementet viste til at slike saker er graderte.

Politiets sikkerhetstjeneste er heller ikke utpreget villig til å bidra med informasjon om hvilke andre personer instruksen gjelder - enn mulla Krekar.

- Vår eneste kommentar er at dette gjelder flere personer, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til Dagbladet. Han avviser å svare på spørsmål om konkrete navn.

Men Dagbladet får fra kilder med innsikt i spørsmålet bekreftet at instruksen ikke bare er laget for den omstridte mullaen som norske myndigheter ikke blir kvitt.

Taliban-minister To av personene instruksen gjelder har vært kjent for offentligheten. Abdul Mohammad Rauf, den tidligere Taliban-ministeren som bodde i Drammen, og som nå trolig oppholder seg i Afghanistan eller Pakistan.

Norske myndigheter frykter Abdul Mohammad Rauf skal komme tilbake til Norge, og at det blir vanskelig å få ham ut av landet igjen.

Dømt til døden Anundsen siktet også til Omar Cheblal, som i en periode var talsmann for den islamske ekstremistgruppen «Profetens Ummah».

Cheblal er opprinnelig fra Algerie. Han ble høsten 2013 pågrepet av greske myndigheter og sitter fortsatt i varetekt i Hellas.

Omar Cheblal ble i 1994 idømt 15 års fengsel i Marokko. Han ble funnet skyldig i våpensmugling fra Marokko til Algerie, før han i 2004 ble benådet. Cheblal har siden vært etterlyst av myndighetene i Algerie.

- Min klient har nå sittet et og et halvt år i varetekt i Hellas. Han er dømt til døden i Algerie, for å tilhøre en terrorcelle, sier advokat Trond Olsen Næss til Dagbladet.

TALIBAN-MINISTER:  Norske myndigehter frykter at den tidligere Taliban-ministeren Abdul Mohammad Rauf skal komme tilbake til Norge. Foto: Thomas Rasmus Skaug
TALIBAN-MINISTER: Norske myndigehter frykter at den tidligere Taliban-ministeren Abdul Mohammad Rauf skal komme tilbake til Norge. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Greske myndigheter ønsker å sende Omar Cheblal tilbake til Norge, men her er han ikke ønsket.

Vil «hjem» til Norge - Min klient ønsker å få behandlet asylsaken sin og han har klaget på utvisningsvedtaket, og han vil tilbake til Norge, advokaten.

Dagbladet får også bekreftet at det som de siste dagene har blitt kalt Anundsens «Krekar-instruks» også skal gjelde to til tre islamske ekstremister som norske myndigheter har knyttet til islamsk terror.

Disse sakene skal være graderte og ikke kjent for offentligheten.

Minst en av disse personene skal i løpet av den siste tiden ha forlatt Norge. Om dette har skjedd frivillig, eller om norske myndigheter har tvangssendt personene ut av Norge er ukjent.

Taus Anundsen Overfor Dagbladet blir det også understreket at justisminister Anders Anundsens «Krekar-instruks» også skal kunne brukes på to til tre andre islamske ekstremister som oppholder seg i Norge.

Justisminister Anders Anundsen ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger.

DØMT TIL DØDEN:  Omar Cheblal er utvist fra Norge,. Nå sitter han fengslet i Hellas - som vil sende mannen som er dømt til døden i Algerie - tilbake til Norge. Foto: Sara Estiri
DØMT TIL DØDEN: Omar Cheblal er utvist fra Norge,. Nå sitter han fengslet i Hellas - som vil sende mannen som er dømt til døden i Algerie - tilbake til Norge. Foto: Sara Estiri Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer