PST: - Ingen akutt eller konkret trussel mot Norge

PST har samarbeidet med den italienske etterforskningen, men mener ikke at det har vært akutt fare for terror mot Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) holdt klokka 14 pressekonferanse for å uttale seg om saken der mulla Krekar er arrestert anklaget for å lede et terrornettverk med ambisjoner om blant annet å ramme norske interesser og norske diplomater.

Totalt 17 personer er arrestert i Italia Storbritannia, Norge, Finland, Tyskland og Sveits.

I tillegg til Krekar er det gjort ytterligere to arrestasjoner i Norge. En 38-åring er arrestert i Fredrikstad og en 42-åring er arrestert i Drammen.

- PST har i dag sammen med beredskapstroppen etter rettsanmodning fra Italia bistått til pågripelse av tre personer. Aksjonen skjedde klokka 05.30 i morges, sier politiadvokat Signe Alling i PST.

- Kjenner ikke bevisbildet PST har samarbeidet med italiensk politi i saken i flere år.

- De tre er siktet etter italienske straffebestemmelser, som etter norsk lov vil kunne rammes av lovgivningen om terrorforbund. De ønskes utlevert til Italia for straffeforfølging der, sier Alling

- PST kjenner ikke det italienske bevisbildet, og kan derfor ikke uttale oss om dette. Jeg vil likevel si at vi er blitt orientert om hovedlinjene, sier Alling.

PSTs oppfatning av trusselbildet organisasjonen utgjør, skiller seg tilsynelatende noe fra italienernes:

- Det har ikke på noe tidspunkt vært noen akutt eller konkret trussel mot norske politikere eller interesser.

Ikke PC eller telefon Ifølge dokumenter italiensk politi har frigitt i dag, mener de at Krekar i praksis har styrt det de beskriver som et terrornettverk fra cella i Kongsvinger fengsel.

PST opplyser at Krekar ikke har hatt PC på cella, eller tilgang på telefon.

Ifølge dokumenter italiensk politi har frigitt, skal Krekar personlig ha holdt kontakt med en liten sirkel av medarbeidere, og skal fra Kongsvinger fengsel ha gitt direktiver igjennom familie og nære medarbeidere. Disse som omtales som «nære medarbeidere» er blant de som er arrestert i Norge under dagens aksjon.

- Vi står ikke og er bekymret for at det ikke er noe vi har fått med oss, sier Alling.