LUKKEDE DØRER: De tre terrormistenkte mennene blir framstilt for varetektsfengsling i dag. Foto: Scanpix
LUKKEDE DØRER: De tre terrormistenkte mennene blir framstilt for varetektsfengsling i dag. Foto: ScanpixVis mer

PST: - Planla terrorangrep på norsk jord

PST bekrefter at de terrorsiktede forsøkte å kjøpe hydrogenperoksid. En av de siktede var informant for PST i 2009.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): PST bekrefter at de mistenker at de tre terrorsiktede mennene planla et angrep på norsk jord, sier aktor til pressen under pausen i dagens fengslingsmøter ved Oslo tingrett.

De bekrefter også at de siktede skal ha forsøkt å kjøpe bombeingrediensen hydrogenperoksid.

På spørsmål om hva som er sammenhengen mellom dette stoffet og at angrepet skulle skje i Norge, svarer politiadvokat Signe Kathrine Aalling:

- Det er et svært ustabilt sprengstoff, sier Aalling til NTB.

To av de tre siktede ble framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett i ettermiddag og kjennelsen er ventet i kveld.

Ordknapp Aalling vil ikke kommentere hvilke andre bevis de har mot de tre. Hun kan heller ikke si noe om hvilket tidsperspektiv de mener de siktede hadde på de planlagte terrorhandlingene.

- Vi pågrep dem tidligere enn vi ønsket den 8. juli, sier hun. PST ba om åtte ukers varetekt for de to, med brev- og besøksforbud.

- Det er nødvendig av hensyn til etterforskningen. Det er stor fare for bevisforspillelse, sier Aalling til NTB. Begge de to siktede motsetter seg varetektsfengsling, ifølge deres forsvarere.

Lukkede dører To av de terrorsiktede - uiguren Mikael Davud (39) og usbekeren David Jakobsen (31) - framstilles for varetektsfengsling i dag. Tidligere i dag ble det kjent at siktede David Jakobsen skal ha vært PST-informant.

Rettsmøtet for Jakobsen ble tidligere i dag besluttet avholdt bak lukkede dører. Årsaken, sier dommeren, er blant annet at offentliggjøring av opplysninger kan skade etterforskningen. Det samme vil trolig også være tilfelle for Davuds behandling.

Klokka ni om morgenen, tordag i forrige uke, aksjonerte PST og gikk til pågripelse av de tre mennene.

PST har gitt til kjenne at de måtte pågripe de terrormistenkte tidligere enn ønskelig, fordi nyhetsbyrået AP satt på informasjon om etterforskningene som de ville publisere.