TERRORMISTENKT: En 56 år gammel nordmann mistenkes av franske myndigheter for å sta bak et terrorangrep i Paris i 1982.
Foto: Tomm W. Christiansen
TERRORMISTENKT: En 56 år gammel nordmann mistenkes av franske myndigheter for å sta bak et terrorangrep i Paris i 1982. Foto: Tomm W. ChristiansenVis mer

PST: - Vi undersøker om det foreligger en utleveringsbegjæring mot nordmannen

Den terrormistenkte mannen mener det franske politiet har etterlyst feil person.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN/OSLO (Dagbladet): Flere kilder bekrefter overfor Dagbladet at franske myndigheter i en periode skal ha ment at 56-åringen som er bosatt i Skien er identisk med en av de tre etterlyste etter den blodige terroraksjonen mot en jødisk kafé i Paris i 1982, der seks mennesker mistet livet.

Selv tar mannen avstand fra anklagene. Den terrormistenkte ville ikke kommentere saken nærmere da Dagbladet møtte ham utenfor hans nåværende hjem i Skien.

- Dere har tatt feil person, svarte 56-åringen på spørsmål om hvordan han opplevde situasjonen.

Via sin kone formidlet han tidligere i dag at han er uskyldig.

-Jeg har ikke drept noen! Og jeg har aldri vært i Paris.

Undersøker om det er begjært utlevering Politiets sikkerhetstjeneste (PST) jobber nå med å finne ut hvorvidt det foreligger en utleveringsbegjæring.

- PST er ikke kjent med noen eventuell utleveringsbegjæring fra franske myndigheter. De undersøker nå om dette er noe norske myndigheter har mottatt. Hvis så er tilfellet får vi se på hvordan vi håndterer det, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken.

-  Foreløpig er PST bare kjent med at det ifølge fransk presse skal være sendt ut en etterlysning eller utleveringsbegjæring på en person bosatt i Norge.

Dagbladet har vært i kontakt med politiet i Telemark. De ønsker ikke å uttale seg i saken og viser til PST.

Heller ikke 56-åringens advokat, Ole-Martin Meland, ønsker å si noe.

- Jeg kan foreløpig ikke si noen ting, jeg vet altfor lite. Jeg har bare hatt en flyktig samtale med ham, sier han til Dagbladet.

Naboklager Dagbladet er kjent med at flere av naboene til mannen, gjentatte ganger, har kontaktet politiet i Skien fordi de har fryktet at mannen har utgjort en fare for nabolaget.

Siden 1991 har han oppholdt seg i Norge, og de siste årene har han bodd tre forskjellige steder i Skien.

Mannen er tidligere straffedømt.

Seks drept i angrep Det var 9. august 1982 at gjerningsmennene løp inn på Jo Goldenbergs kafé Chez Jo Golden i det populære Marais-distriktet.

Først kastet de en håndgranat mot kafeen, hvorpå to mann skjøt rundt seg med maskingevær både mot restaurantgjester og mot folk som prøvde å flykte.

Seks ble drept og 25 skadd i angrepet. I 2011 ble Abu Nidal identifisert som ansvarlig for attentatet, av franske justismyndigheter.