PST advarer: Høyreekstremismen vokser i Norge

- Voldsaksjoner vil først og fremst være rettet mot innvandrere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge PST er det høyreekstreme miljøet i Norge i vekst, vil bli mer aktivt og vil prøve å rekruttere flere i 2016. Grunnen er at den syriske asylkrisa nå også har kommet til Norge og at antallet asylsøkere har økt.

- Trusselen fra de høyreekstreme miljøene i Norge er vurdert som økende. Antall sympatisører som ikke er en del av et organisert miljø, er også vurdert å være i vekst, skriver PST i trusselvurderinga.

De mener det er sannsynlig at det blir brannstiftelser på eller sabotasjer mot asylmottak i år.

- Mobilisering rundt temaer knyttet til det høye antallet flyktninger og asylsøkere er årsaken til denne utviklingen, påpeker PST.

- Det er ikke en markant forverring, ikke en markant økning, men så absolutt noe vi må følge med på framover, sier justisminister Anders Anundsen.

2015 startet med at Pegida ønsket å marsjere i flere norske byer. På det meste ble 200 personer samlet i Oslo sentrum. I 2016 ønsker Odins soldater å få til demonstrasjoner.

- Norge må forsvares PST har beskrevet det høyreekstreme fiendebildet som en fiendtlig innstilling til islam, innvandrere og myndighetene.

«Ifølge høyreekstrem retorikk må Norge forsvares mot fiendtlige krefter som er i ferd med å overta landet».

PST sier motstand mot innvandring er en av de viktigste sakene for de høyreekstreme miljøene, og at det også er en viktig mobiliseringsfaktor.

- Det økte antallet asylsøkere til Norge har blitt og vil sannsynligvis fortsatt være en sak som mobiliserer høyreekstreme miljøer i 2016, skriver PST i dag.

- Det er imidlertid lite sannsynlig at de høyreekstreme miljøene vil kunne samles, fordi de ikke har noen felles ideologi.

Et lite miljø Norge har et lite høyreekstremt miljø og har hatt det i lang tid. Forfatter Øyvind Strømmen, som har kartlagt høyreekstreme miljøer i Norge, sa før helga til Dagbladet at den delen av den ekstreme høyresiden i Norge som kan ty til vold, er veldig begrenset. I høst så PST økt aktivitet på ytterliggående nettsider, fulgt av hatretorikk og oppfordringer til å angripe asylmottak.

Men Stenersen tror ikke det blir noen vekst i den gruppa.

- Det er jo flere med ytterliggående ideer, men det er i stor grad fremdeles et internettfenomen. At det får utløp i hverdagsrasisme, men at det ikke ligger et organisert problem her. Vi har ikke organiserte miljøer, bortsett fra grupper på Internett, sa Strømmen.

NY TRUSSELVURDERING:  Justisminister Anders Anundsen og PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland sierde høyreekstreme miljøene i Norge nok vil vokse i 2016. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NY TRUSSELVURDERING: Justisminister Anders Anundsen og PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland sierde høyreekstreme miljøene i Norge nok vil vokse i 2016. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

PST sier flere personer i miljøene har kapasitet til å utføre voldshandlinger, men at terskelen for å utføre handlinger som medfører dødsfall, sannsynligvis er høy.

- Voldsaksjoner vil først og fremst være rettet mot innvandrere, men konfrontasjoner med venstreekstreme kan også forekomme.

Motdemonstrasjoner PST tror høyreekstreme miljøer vil prøve å radikalisere og rekruttere flere personer i løpet av 2016. Det er hovedsaklig på nett de ser en økning i miljøene.

- Propagandavirksomheten er spredd over hele landet og innebærer først og fremst distribusjon av flyveblader og plakater. Slik distribusjon utføres som regel av enkeltpersoner og små grupper på oppfordring fra mer sentrale ledere, skriver PST i dag.

I fjor fryktet PST at høyreekstremismen i Norge ville føre til hevnaksjoner fra venstreekstreme og en voldsspiral, men mente at miljøene utgjorde en liten trussel mot det norske samfunn.

- De høyreekstreme miljøene preges fortsatt av svak organisering, interne konflikter og utskifting i ledelsen. Aktiviteten er derfor ukoordinert, mangeartet og lokalt forankret, var PSTs anslag for i fjor.