ADVARTE: I trusselvurderingen for 2018, som ble publisert i januar, trakk PST fram nettopp konferanser og seminarer om slike temaer som et mulig mål for utenlandske etterretningsoffiserer. Her er PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ADVARTE: I trusselvurderingen for 2018, som ble publisert i januar, trakk PST fram nettopp konferanser og seminarer om slike temaer som et mulig mål for utenlandske etterretningsoffiserer. Her er PST-sjef Benedicte Bjørnland. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

PST advarte mot etterretningsvirksomhet på åpne konferanser

I trusselvurderingen for 2018 sa PST at etterretning fra land som Russland er den største trusselen mot norske interesser. Konferanser ble nevnt som mulig arena

Fredag kveld ble en russisk statsborger pågrepet på Gardermoen, siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet etter en internasjonal konferanse om digitalisering på Stortinget der ansatte fra til sammen 34 land var til stede.

I trusselvurderingen for 2018, som ble publisert i januar, trakk PST fram nettopp konferanser og seminarer om slike temaer som et mulig mål for utenlandske etterretningsoffiserer.

Dekkstilling

- Utenlandske etterretningstjenester vil også det kommende året forsøke å rekruttere personer i Norge med tilgang til skjermingsverdige norske verdier, skrev PST.

- Som regel vil offiserene da ha en dekkstilling og et påskudd som gjør det naturlig å ta kontakt. Vi ser at etterretningsoffiserer særlig benytter åpne seminarer og konferanser innen temaer som sikkerhetspolitikk, nordområdepolitikk, teknologi og innovasjon, som arenaer for å etablere slike kontakter, skrev PST.

Samtidig uttalte PST-sjef Benedicte Bjørnland at etterretning fra fremmede stater – spesielt Russland og Kina – utgjør de største truslene mot norske interesser i 2018.

- Meningsløst

Bjørnlands kommentarer fikk Russlands ambassade til å reagere.

- Dette er ikke første år PST driver med å avskrekke Norges befolkning i forbindelse med den mystiske russiske trusselen, skrev de i en uttalelse til NRK.

- Spesielt meningsløs er oppfordringen om å «passe på» kolleger på jobb og henvisninger til «etterretningsoffiserer som benytter åpne seminarer og konferanser innen temaer som sikkerhetspolitikk, nordområdepolitikk, teknologi og innovasjon», skrev ambassaden videre.

- Absurd

Etter fredagens pågripelse av en etterretningssiktet russisk statsborger benytter den russiske ambassaden et lignende språk.

- Vi bekrefter at en russisk statsborger 21. september 2018 ble pågrepet i Oslo lufthavn etter deltakelse i et internasjonalt seminar på Stortinget, skriver ambassaden i en uttalelse på Facebook.

- Ambassaden bedømmer pågripelsen og den påfølgende varetektsfengslingen som et konstruert påfunn, under et absurd påskudd, fortsetter de.