Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST advarte om kritisk lav bemanning

I to graderte rapporter kommer det fram at sikkerhetstjenesten i flere år har advart om kritisk lav bemanning.

ADVARTE OM FOR SVAK TERRORBEMANNING I NORGE: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Nydalen i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
ADVARTE OM FOR SVAK TERRORBEMANNING I NORGE: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Nydalen i Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to PST-rapportene ble delt med Justisdepartementet. Rapportene finnes ikke blant de offentliggjorte grunnlagsdokumentene i 22. juli-kommisjonens rapport, fordi de er gradert.

De eneste som har fått tilgang til rapportene, var stortingsrepresentantene i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen. De fikk tilgang 27. august mot løfte om taushet.

Hemmeligholdet rundt dokumentene gjorde at papirene ikke ble utdelt i komiteen. Det ene eksemplarer som Stortinget fikk fra departementet, ble innelåst i et skap. Hvert komitémedlem fikk tilbud om å lese dokumentene og deretter returnere dem umiddelbart, skriver Dagens Næringsliv.

Knapphet på ressurser Ifølge avisen gir rapportene et forsterket inntrykk av at terrorovervåkingen i Norge er blitt skadelidende på grunn av knapphet på ressurser.

Rapportene skal dokumentere tydelig at dette gjentatte ganger over flere år er blitt tatt opp med Justisdepartementet gjennom ulike bekymringsmeldinger.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har ikke kjennskap til dokumentene, noe som ikke gjør kontrollarbeidet enklere, forteller komiteens leder Anders Anundsen (Frp). Han regner med at komiteen vil ta tak i temaet nå som det er blitt kjent.

Vil ikke kommentere - Hvor langt vi kan gå inn i detaljene, er det for tidlig å si noe om. Det er langt fra automatikk i at vi kan få vite det samme som den utvidede komiteen, for vi har forskjellige roller, men i en eventuell lukket kontrollhøring kan vi ta del i den type informasjon, sier han.

Dagens Næringsliv har spurt Justisdepartementet om hvorfor dokumentene er gradert og hvorfor departementet ikke har viderebrakt informasjonen om den kritiske budsjettsituasjonen til Stortinget.

Tidligere justisminister Knut Storberget har ikke besvart avisens henvendelser og departementet har ikke hatt anledning til å kommentere saken.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media