OPPRØRT: Lena Andreassen reagerer kraftig på innrømmelsene til PST-agenten Christian Høibø, som hun stolte på. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPPRØRT: Lena Andreassen reagerer kraftig på innrømmelsene til PST-agenten Christian Høibø, som hun stolte på. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- PST-agent skrev talen min

- Chris var med på å bygge opp hele NDL. Han har lurt meg trill rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre at PST-agenten Christian Høibø har vært med på å bygge opp Norwegian Defence League - en organisasjon han selv har innrømmet at han infiltrerte. Høibø ble rekruttert av PSTs avdeling for kontraekstremisme i 2002 og brøt samarbeidet først ti år senere. Dagbladet får opplyst at PST mottok informasjon fra Høibø om arbeidet han utførte i NDL.

Dagbladet vet at Høibø ble avhørt av Oslo-politiet 15. september 2011. Bakgrunnen for å kalle inn Høibø til avhør var hans aktivitet i antiislam-organisasjonen Norwegian Defence League (NDL).

I Breiviks manifest var NDL nevnt, og etterforskerne jobbet på spreng for å avdekke hvem Breivik hadde hatt kontakt med før terrorangrepet 22. juli 2011.

Innrømmet i avhør Da Høibø ble avhørt av politiet sa han ifølge Dagbladets opplysninger at han infiltrerte NDL fordi han var frilansjournalist. Avhøret ble gjennomført av Oslo-politiet, ikke PST der Høibø har vært informant i ti år.

- Personer i miljøene ikke er kjent med min rolle som journalist, og slik vil jeg det skal forbli, sa Høibø.

I avhøret hevdet Høibø at han hadde observert norsk høyre- og venstreside i flere år, og at han dannet seg et bilde av sentrale skikkelser i begge fløyer. Han forklarte at arbeidet begynte med å få innpass i Blitz. Høibø understreket at han deretter gikk inn i NDL for å infiltrere.

- Jeg har ikke hatt en ideologisk tilhørlighet til NDL, sa Høibø til politiet.

Bekreftet Dagbladet kjenner til at Høibø forklarte at posisjonen hans i NDL blant annet ga ham ansvar for medlemslister i organisasjonen. I NDL ble Høibø kalt «Chris» og «Chris Alexander».

Ifølge Brennpunkt-dokumentaren bekrefter Høibø at han og SOS Rasisme-kontakter infiltrerte NDL, etter at han fikk jobb som webdesigner i den britiske søsterorganisasjonen English Defence League.

- Jeg rapporterte fortløpende til PST om det som skjedde i NDL, sier Høibø.

- Jeg satt på det jeg mente var en gullgruve av informasjon. Jeg kunne styre og infiltrere NDL som jeg ville, sier Høibø.

Reagerer Lena Andreassen, tidligere leder av NDL, hadde en rekke fortrolige samtaler med Høibø i 2010 og 2011. Hun tok over som leder av NDL 19. mars 2011, da NDL skulle gjøres om fra et løst Facebook-nettverk til en politisk slagkraftig organisasjon.

ORGANISASJONSKART: Slik er Christian Høibø plassert i organisasjonskartet han selv har opprettet i Power Point. Foto: Privat
ORGANISASJONSKART: Slik er Christian Høibø plassert i organisasjonskartet han selv har opprettet i Power Point. Foto: Privat Vis mer

- Chris var med på å bygge opp hele NDL. Han har lurt meg trill rundt. Jeg lurer bare på hvorfor, sier en opprørt Andreassen til Dagbladet.

Andreassen, som i fjor tok et kraftig oppgjør med antiislamistene i NDL, hevder at hun først kom i kontakt med Høibø på nettet i 2010.

- Chris var veldig flink til å snakke for seg. Vi mente begge to at det var viktig å bekjempe ekstremisme. Chris foreslo at vi kartla alle ekstremistene ved opprette et medlemsarkiv med navn og personopplysninger. Jeg mente at det ble helt feil, sier Andreassen.

Tittel: «Policy Director» For å vise hvor viktig Høibø sin posisjon i den antiislamske organisasjonen var, viser hun Dagbladet flere e-poster som er sendt fra Høibøs egen e-postadresse. Dagbladet vet at Høibø har oppgitt den samme epostadressen for selskapet sitt «Høibø Management» som er Brønnøysund-registret.

E-postene Dagbladet har kopier av inneholder to Word-dokumenter og en Power Point-presentasjon. Historikken som lagres i dokumentene viser at de er opprettet av Christian Høibø i slutten av mars 2011.

Power Point-presentasjonen heter «Norwegian Defence League» og inneholder en oversikt over det som skal være ledelsen i organisasjonen.

I dokumentene har Christian Høibø tilsynelatende gitt seg selv rollen som «Policy Director», med følgende ansvarsområder:

• Utforming av retningslinjer
• Liaison mot EDL
• Politisk ansvarlig
• Web-administrator
• Tekstforfatter

EDL er forkortelsen for NDLs britiske søsterorganisasjon, English Defence League. I Power Point-dokumentet står en annen person enn Andreassen oppført som leder.

- Skrev talen Word-dokumentene som Andreassen viser fram ble opprettet omkring to uker før en av hennes mest profilerte opptredener som NDL-leder: NDLs mye omtalte demonstrasjon på Kontraskjæret 9. april 2011.

- Det var Christian Høibø som skrev og sendte meg talen jeg holdt på den demonstrasjonen. Jeg syntes budskapet i talen var drøyt, men jeg visste ikke helt hva jeg skulle si, sier Andreassen til Dagbladet.

SENTRAL: Disse arbeidsoppgavene skulle Høibø håndtere i NDL, da han infiltrerte organisasjonen. Foto: Privat
SENTRAL: Disse arbeidsoppgavene skulle Høibø håndtere i NDL, da han infiltrerte organisasjonen. Foto: Privat Vis mer

På dette tidspunktet var Høibø fremdeles infiltratør i PST.

Andreassen tror at Høibø har brukt henne til å samle informasjon han senere ga til PST.

- Ville bygge opp NDL Også i SOS Rasisme fulgte man med på Høibøs infiltrasjon i Norwegian Defence League i 2010. Dagbladet avslørte i fjor at SOS Rasisme også hadde folk på innsiden av NDL i 2010 og 2011.

Ifølge tidligere SOS Rasisme-tillitsvalgt Bård Eskild Frantzen var Høibø hjernen bak å bygge om Facebook-nettverket Norwegian Defence League til en landsdekkende og profesjonell organisasjon.

- Han ønsket å lage en solid organisasjonsstruktur, et fungerende medlemsregister og arrangere høyreekstreme demonstrasjoner. Målet var å få oversikt over miljøet han organiserte, sier Frantzen til Dagbladet.

- Farlig forslag Ifølge Frantzen ble han selv og en annen SOS Rasisme-aktivist invitert til et møte på kafeen Lorry bak Slottet i Oslo sentrum. Ingen av dem visste at mannen på andre siden av bordet var PST-informant.

- Jeg reagerte umiddelbart negativt til Høibøs forslag. Det var både er farlig og kan gjøre stor skade på det antirasistiske arbeidet, sier Frantzen.

- Jeg fryktet også at det styrket det høyreekstreme miljøet mer enn det svekket det. Sjansen for at NDL kunne bli så stort og uavhengig at han og samarbeidspartnere mistet kontroll var også reell, sier Frantzen.

- Jeg sa nei til forslaget, men ble nedstemt internt i SOS Rasisme. Jeg ser i dag at jeg hadde rett, sier Frantzen.

Brutte løfter SOS Rasisme har tidligere benektet at de kjente til at medlemmer under dekke av falsk identitet hadde ledende verv i NDL i 2010 og 2011.

Han sier at Høibø lovte at SOS Rasisme ville få medlemslistene i NDL og informasjon som skulle gjøre det antirasistiske arbeidet lettere.

- Når vi ser tilbake på det leverte ikke Høibø det han lovet i det hele tatt, hevder Bård Frantzen.

Informasjonssjef Martin Bernsen i PST ønsket ikke å kommentere saken overfor Dagbladet i går. Høibø har ikke besvart gjentatte henvendelser fra Dagbladet.

Følg saken:

• Dagbladet skrev i går at den politiske aktivisten, fotografen og realitydeltageren Christian Høibø (32) var PST-agent.

• Operativ sjef Tore Risberget i PST bekreftet historien overfor Dagbladet.

• Høibø sto i går fram i NRK Brennpunkt og fortalte at han var informant hos PST fra 2002 til januar 2013.

• Risberget sier at Høibøs bidrag til PST var viktig i forkant av store demonstrasjoner, både i Norge og Europa. Blant annet under klimatoppmøtet i København i 2009.
INFILTRERTE: Blitzer og tidligere realitydeltaker Christian Høibø (32) har stått fram som PST-agent over en tiårs periode. Han infiltrerte også antiislamistiske Norwegian Defence League. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
INFILTRERTE: Blitzer og tidligere realitydeltaker Christian Høibø (32) har stått fram som PST-agent over en tiårs periode. Han infiltrerte også antiislamistiske Norwegian Defence League. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer