- PST-agent skrev talen min

- Chris var med på å bygge opp hele NDL. Han har lurt meg trill rundt.

OPPRØRT: Lena Andreassen reagerer kraftig på innrømmelsene til PST-agenten Christian Høibø, som hun stolte på. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OPPRØRT: Lena Andreassen reagerer kraftig på innrømmelsene til PST-agenten Christian Høibø, som hun stolte på. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dagbladet kan i dag avsløre at PST-agenten Christian Høibø har vært med på å bygge opp Norwegian Defence League - en organisasjon han selv har innrømmet at han infiltrerte. Høibø ble rekruttert av PSTs avdeling for kontraekstremisme i 2002 og brøt samarbeidet først ti år senere. Dagbladet får opplyst at PST mottok informasjon fra Høibø om arbeidet han utførte i NDL.

Dagbladet vet at Høibø ble avhørt av Oslo-politiet 15. september 2011. Bakgrunnen for å kalle inn Høibø til avhør var hans aktivitet i antiislam-organisasjonen Norwegian Defence League (NDL).

I Breiviks manifest var NDL nevnt, og etterforskerne jobbet på spreng for å avdekke hvem Breivik hadde hatt kontakt med før terrorangrepet 22. juli 2011.

Innrømmet i avhør Da Høibø ble avhørt av politiet sa han ifølge Dagbladets opplysninger at han infiltrerte NDL fordi han var frilansjournalist. Avhøret ble gjennomført av Oslo-politiet, ikke PST der Høibø har vært informant i ti år.

- Personer i miljøene ikke er kjent med min rolle som journalist, og slik vil jeg det skal forbli, sa Høibø.

I avhøret hevdet Høibø at han hadde observert norsk høyre- og venstreside i flere år, og at han dannet seg et bilde av sentrale skikkelser i begge fløyer. Han forklarte at arbeidet begynte med å få innpass i Blitz. Høibø understreket at han deretter gikk inn i NDL for å infiltrere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer