- VIKTIG FOREBYGGING: Justisminister Knut Storberget (t.h.) ble orientert om etterforskningen mot det spesielle miljøet i Oslo, og mener saken er et godt eksempel på hvor godt Jørn Holmes PST forebygger alvorlige hendelser. Arkivfoto: FRANK KARLSEN
- VIKTIG FOREBYGGING: Justisminister Knut Storberget (t.h.) ble orientert om etterforskningen mot det spesielle miljøet i Oslo, og mener saken er et godt eksempel på hvor godt Jørn Holmes PST forebygger alvorlige hendelser. Arkivfoto: FRANK KARLSENVis mer

PST aksjonerte mot 25 islamister etter terrorsamtaler i Oslo

Vil ikke kommentere om det er gjort pågripelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Politiets sikkerhetstjeneste utførte i vinter en målrettet aksjon mot et bestemt miljø i Oslo-området som knyttes til ekstrem islamisme. I dag kan PST-sjef Jørn Holme bekrefte den svært omfattende etterforskningen overfor Dagbladet.

- 25 voksne menn som alle tilhører samme krets ble systematisk oppsøkt av tjenestemenn fra PST. Etter en nøye avveining av tidspunktet valgte vi å gjennomføre fortrolige samtaler med hver enkelt av dem. Dette skjedde som ledd i vårt arbeid med å forebygge mulige terrorhandlinger, sier Holme til Dagbladet.

Han bekrefter at alle mennene var bosatt på Østlandsområdet og at hoveddelen av operasjonen skjedde i vinter, men vil ikke gå nærmere inn på bakgrunnen for den.

Holme vil heller ikke si hvorvidt det er gjort pågripelser eller om noen er utvist fra Norge i saken.

Spaning og avlytting
De 25 skal ikke ha utgjort noen dedikert organisasjon, men det var ikke  tvil om at alle er i samme miljø og har nær kontakt med hverandre.

Etter det Dagbladet erfarer ble det over lengre tid gjennomført overvåkning i form av blant annet telefonavlytting og spaning mot flere av mennene i Oslo. Da fikk PST bekreftelser på at de mistenkte hadde svært bekymringsfulle samtaler med ekstrem islamisme som grunnlag.

Enkelte av samtalene kunne tolkes som ønsker om å utføre terrorhandlinger i Norge. Andre dreide seg om «hellig krig» i utlandet.

Selv om det ikke ble avdekket at noen var iferd med å planlegge terrorisme mot navngitte mål, var kommunikasjonen mellom de mistenkte på et nivå som gjorde at den norske sikkerhetstjensten mente den måtte gjøre mer aktive tiltak.

Da tjenestemenn fra PST kom på døra, var det en stor overraskelse for de fleste av de mistenkte.

- Dette var folk vi var reelt bekymret for i forhold til terrorisme. Dette er en av de mer omfattende sakene vi har jobbet med det siste året, sier PST-sjef Holme til Dagbladet.

Han sammenligner den ferske operasjonen med PSTs deltagelse i etterforskning av terrornettverket GSPC (Salafistbevegelsen for bønn og kamp) i 2006, da den norske sikkerhetstjenesten aksjonerte i samarbeid med italiensk politi. I Norge ble 13 personer utvist fra landet i kjølvannet av aksjonen, etter at spaning og avlytting avdekket deres kontakt med de terrormistenkte salafistene i utlandet.

Hemmelig suksess
Justisminister Knut Storberget bekrefter at han har blitt orientert av PST om etterforskningen av de 25 mennene.

- Saker som er rettet mot det ekstreme islamistiske miljøet i Oslo er illustrerende for den forebyggende virksomheten til PST som er så viktig og som jeg i min periode som justisminister har vært veldig opptatt av, sier Storberget til Dagbladet.

PST-sjef Holme mener tjenesten med tilsvarende forebygging også i andre saker de siste åra har avverget flere  alvorlige hendelser.

- Vi har faktisk suksesshistorier på alle områder vi jobber med. Noen vil jeg nok kunne fortelle deg om noen måneder eller år, andre vil jeg kanskje aldri kunne fortelle om, sier han.

Holme understreker at PST ikke driver med overvåkning av grupper eller miljøer uten at det er skjellig grunn til å mistenke helt bestemte personer for å utgjøre en alvorlig sikkerhetstrussel.

PST budsjettvinner
I forbindelse med offentliggjøringen av revidert nasjonalbudsjett i formiddag fikk tjenesten beskjed fra justisministeren om at den får en økt bevilgning på 25 millioner kroner i året.

- At trusselnivået i Norge er definert som lavt skal ikke være noen hvilepute. Trusselnivået må enda lavere, og PST forebygger opp mot de få som kommer i søkelyset, uten å bruke virkemidler som stigmatiserer større grupper eller miljøer, sier Storberget til Dagbladet.

Han er stolt over å ha styrket PST med 115 nye årsverk - fra 400 til 515 totalt - under den rødgrønne regjeringen.

- Dette er en betydelig økning som vil bli brukt til å styrke livvaktjenesten og til å utføre mer spaning og annen forebygging, sier justisministeren.