Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

PST anbefalte ikke bevæpning da de varslet om økt terrorfare

Politimester Arne Hammersmark sier han er sterk motstander av bevæpningen.

PÅ STEDET: Bevæpnet politi på stedet etter at en en mann skjøt en politimann på Vinstra natt til fredag.
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
PÅ STEDET: Bevæpnet politi på stedet etter at en en mann skjøt en politimann på Vinstra natt til fredag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdalen politidistrikt gikk i går ut mot den midlertidige bevæpningsordren som ble gitt til Politi-Norge denne uka.

- Jeg er sterk motstander av at bevæpningsordren ble gitt på det grunnlaget den ble gitt. Jeg mener en slik ordre krever mye mer og vi kan ikke bare bevæpne politiet og ta det derfra, sier han til Dagbladet.

- Tjenestepersonellet må forberedes taktisk og mentalt til å håndtere slike situasjoner. Det er de ikke i hverdagen i dag. I dag er politiet trent opp til å håndtere situasjoner uten bruk av våpen og man er kun forberedt på å bruke det i svært spesielle situasjoner der det er gitt bevæpningsordre, og da er man selvsagt mentalt forberedt, sier Hammersmark til Dagbladet.

Skuddskadd skrives ut i dag Denne uka opplevde han at en av hans menn ble skutt på jobb. Politimannen ble skutt i ryggen med hagle da han og en kollega forsøkte å kontakte en 69 år gammel mann i hjemmet hans på Vinstra.

Politidirektoratet (POD) ba om tillatelse til generell bevæpning av uniformert innsatspersonell på bakgrunn av terrorfrykt, etter at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) varslet om økt fare for terrorangrep mot uniformert politi og militært personell. Justisminister Anders Anundsen gikk med på generell bevæpning i fire uker.

Ingen PST-anbefaling POD ønsker ikke å si hvem som tok direkte initiativ til å be om bevæpningen. PST understreker at det ikke lå noen oppfordring i trusselvurderingen eller andre føringer fra sikkerhetstjenesten om at politistyrken burde bevæpne seg i det daglige.

- Vi har ikke anbefalt en generell bevæpning av politiet. PSTs trusselvurdering er en beskrivelse av terrortrusselbildet og er ment som en beslutningsstøtte for andre myndigheter. Et annet mål med vurderingen er å senke sårbarheten, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste til Dagbladet.

Sårbare mål Det er ingen konkret terrortrussel mot Norge som har utløst bevæpningen. Det beskrevne trusselbildet framstår som en bekymring for IS-angrep verden over, blant annet i lys av soloterroristen i Canada. Etter det Dagbladet forstår dreier den graderte delen av PSTs trusselvurdering seg om hvor sårbare konkrete mål er i lys av denne generelle trusselen, og skal ikke vise til etterretning om at Norge eller norsk politi er særlig utpekt framfor andre vestlige land.

Det er derfor høyst uklart hvordan Justisdepartementet skal kunne definere når tiltakene kan trappes ned. POD har allerede varslet at de trolig vil be om forlengelse.

- I trusselvurderingen er blant annet politipersonell angitt som en aktuell målgruppe for en terrorhandling. Politidirektoratet har vurdert denne trusselen mot polititjenestepersoner som så alvorlig at de ikke anser gjeldende bevæpningspraksis som tilstrekkelig, uttalte justisminister Anders Anundsen da han for en uke siden ga sitt samtykke til den generelle bevæpningsordren.

Han sa i i Stortingets spørretime på torsdag at den midlertidige bevæpningen ikke er et forsøk på å snikinnføre av varig bevæpning av norsk politi.

Anbefalinger Dagbladet stilte fredag POD spørsmål om bevæpningsønsket kom fra politidistriktene eller om det var et initiativ fra direktoratet.

- Det er POD som har vurdert spørsmålet om bevæpning. Representanter fra politiet på ulikt nivå har underveis gitt råd til POD. POD ga så sin  anbefaling til departementet som ga tillatelse til bevæpning i fire uker, skriver Lisbet Botnen, pressevakt i POD, i en e-post til Dagbladet.

Vonde minner Politimannen som ble skutt onsdag ble fredag skrevet ut av Ullevål universitetssykehus. Politimester Hammersmark kjørte ham hjem.

- Han har det etter forholdene bra, sier han.

Hammersmark satt på operasjonssentralen under Nokas-ranet i Stavanger i 2004 og var blant de første som fikk melding inn om at kollega Arne Sigve Klungland var skutt. De vonde minnene fra den dagen har kommet enda sterkere tilbake de siste dagene.

- Jeg har tenkt mange ganger på det, sier han.

- Kan ikke basere på ullen IS-uttalelse Politimesteren mener hans kolleger håndterte situasjonen riktig.

- Det er vanskelig nå å gå inn på taktiske vurderinger, men møter man noen med en hagle i hånda har man to valg: enten prøve å ta opp sitt eget våpen eller stikke. Norsk politi er ikke vant til å være fast bevæpnet, instinktet deres er å komme seg vekk fra situasjonen, sier politimesteren, som ikke tror at politiets synlige våpen hadde noe å si for at det ble løsnet skudd i denne situasjonen.

Han mener våpendebatten heller må dreie seg om håndteringen av hverdagslige oppdrag som møte med psykiatriske pasienter og vanlige kriminelle, enn hva en terrororganisasjon i utlandet har sagt.

- Jeg mener vi ikke kan begrunne bevæpning på en ullen uttalelse fra en IS-mann i Irak eller Syria om trusler mot Vesten, sier Hammersmark til Dagbladet.

Tror det blir permanent En sentral del av vurderingen som førte til at PST varslet om økt terrorfare, er et lydklipp terrororganisasjonen IS (også omtalt som ISIL)  publiserte 21. september, hvor talsmann Abu Muhammad al-Adnani oppfordret til drap på «alle allierte» av USA og leste opp en detaljert liste med enkle redskaper og metoder han mener terrorister kan bruke.

Hammersmark tror det blir vanskelig å gå tilbake til ingen bevæpning når grunnlaget var som det var denne gangen.

- Jeg kan ikke se hvordan vurderingen skal bli endret for at politiet skal gå tilbake når det denne gangen ble basert på en ullen IS-uttalelse, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling