UKJENT FOR POLITIETS SIKKERHETSTJENESTE:  Før 22. juli var den høyre-radikale bloggeren Fjordman helt ukjent for PST.  Foto: Elisabeth Sperre Alnes
UKJENT FOR POLITIETS SIKKERHETSTJENESTE: Før 22. juli var den høyre-radikale bloggeren Fjordman helt ukjent for PST. Foto: Elisabeth Sperre AlnesVis mer

PST ante ikke hvem Fjordman var

Hadde ikke hørt om bloggeren før han dukket opp som forbildet til Norgeshistoriens verste massemorder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ante ikke hvem den islamkritiske bloggeren Fjordman var, før han dukket opp som forbildet til Norgeshistoriens verste massemorder.

Nå har Oslo-politiet lykkes i å finne ut identiteten til Fjordman, bloggeren som Anders Behring Breivik (32) i sitt såkalte manifest trekker fram som sitt store, ideologiske forbilde.

Etter at det først ble spekulert i om Breivik var Fjordman, har bloggeren nå gjort det klart at han vil samarbeide med politiet - for å sjekke seg selv ut av saken.

Politiet vet ikke hvorvidt Breiviks forbilder noen gang har vært i kontakt med ham - eller om terroristen bare skryter på seg venner for å lyve på seg status.

Frykt i PST Innad i PST hersker det nå en uro over hvordan en granskning av etterretningsarbeidet før 22. juli-terroren vil gå.

- Høyreekstreme og kristenfundamentalistiske miljøer, som Breivik profilerer seg som, har vært underprioritert, sier flere informerte kilder til Dagbladet.

Sikkerhetstjenesten har i stedet viet all sin energi mot muslimske ekstremister, noe som i fjor ga resultater da PST rullet opp det de hevder er planlagt terror på norsk jord: Mikael Davud (40), David Jakobsen (32) og Shawan Sadek Saeed Bujak (38) ble pågrepet og siktet i juli i fjor.

Skråsikker Tre dager etter terrorangrepet sa PST-sjef Janne Kristiansen skråsikkert til Dagbladet at «selv ikke Stasi» kunne ha stoppet vestkantgutten Breivik:

- Vi finner ikke hans navn noe annet sted. Han har levd et svært lovlydig liv - et dobbeltliv der han ikke har vært ekstrem utad eller kommet med voldelige uttalelser til andre. Hvis han skulle vært registrert hos oss måtte nesten hele Norge vært det. (...) Det eneste måtte ha vært en chip inne i folks hjerner, sa Kristiansen.

Fjordman er ikke mistenkt for noe kriminelt, men han skal avhøres av Oslo-politiet - som vil kartlegge hvorvidt massemorderen Breivik har møtt eller på annen måte latt seg inspirere av den mystiske bloggeren.

Så vil det komme fram hvorvidt PST burde hatt bloggeren under oppsikt.