PST åpner deler av arkivet

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har gitt Dagbladet tilgang til deler av arkivet som omhandler nordmenn med KGB-kontakter.

ÅPNER OPP: PST-sjef Benedicte Bjørnland gir offentligheten tilgang til deler av det historiske arkivet om norske KGB-kontakter.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ÅPNER OPP: PST-sjef Benedicte Bjørnland gir offentligheten tilgang til deler av det historiske arkivet om norske KGB-kontakter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at begrunnelsen for å åpne deler av arkivet er at britiske myndigheter åpnet Mitrokhin-arkivene for offentligheten sist sommer.

- Det er der man finner opplysninger om personer med norsk tilknytning og som var interessante for Politiets overvåkningstjeneste (POT) etter andre verdenskrig og noen tiår framover. Da Dagbladet sendte begjæringer om innsyn i våre dokumenter om disse personene og litt mer, valgte vi å gjennomgå arkivene for å få en helhetlig oversikt, sier Bjørnland.

- Historisk verdi Hun understreker at det ikke har vært en enkel jobb og viser til at det kan ha handlet om sensitiv informasjon om enkeltpersoner og informasjon om samarbeidende tjenester i utlandet.

- Vi har hatt personer med sikkerhetsklarering til å hjelpe oss med dette. Jobben har vært svært ressurskrevende. Vår vurdering har vært at dette materialet har historisk verdi og at det har vært viktig å gjøre det tilgjengelig for noen som kan få anledning til å skrive historien så korrekt som mulig. Vi regner med at det vil bli stor interesse for dette materialet ettersom det handler om vår nære historie.

Benedicte Bjørnland vil ikke kritisere tidligere PST-sjefer for ikke å ha straffeforfulgt flere personer som de har fått kompromitterende opplysninger om. I dokumentene som Dagbladet har fått tilgang til omtales en rekke personer som kan ha samarbeidet med KGB med mulig skade for Norge og allierte land som konsekvenser.

- Samvittighetsfull vurdering - Det er gjort fortløpende vurderinger av disse sakene. Jeg opplever at det er gjort en svært samvittighetsfull vurdering sett opp mot foreldelsesperspektivet. Dette har skjedd før min tid i PST, og det vil ikke være riktig av meg å kommentere dette ytterligere.

PST-sjefen legger til at det ikke vil bli automatikk i at PST vil åpne flere arkivskuffer, selv om sakene det blir spurt om er mer enn 30 år gamle.

- Det vil alltid være opp til oss å vurdere om det vil være riktig å gi offentligheten tilgang til våre arkiver. Det er svært ressurskrevende for oss å gjøre dette mulig, sier Benedicte Bjørnland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer