PST åpner deler av arkivet

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har gitt Dagbladet tilgang til deler av arkivet som omhandler nordmenn med KGB-kontakter.

ÅPNER OPP: PST-sjef Benedicte Bjørnland gir offentligheten tilgang til deler av det historiske arkivet om norske KGB-kontakter.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ÅPNER OPP: PST-sjef Benedicte Bjørnland gir offentligheten tilgang til deler av det historiske arkivet om norske KGB-kontakter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier at begrunnelsen for å åpne deler av arkivet er at britiske myndigheter åpnet Mitrokhin-arkivene for offentligheten sist sommer.

- Det er der man finner opplysninger om personer med norsk tilknytning og som var interessante for Politiets overvåkningstjeneste (POT) etter andre verdenskrig og noen tiår framover. Da Dagbladet sendte begjæringer om innsyn i våre dokumenter om disse personene og litt mer, valgte vi å gjennomgå arkivene for å få en helhetlig oversikt, sier Bjørnland.

- Historisk verdi Hun understreker at det ikke har vært en enkel jobb og viser til at det kan ha handlet om sensitiv informasjon om enkeltpersoner og informasjon om samarbeidende tjenester i utlandet.

- Vi har hatt personer med sikkerhetsklarering til å hjelpe oss med dette. Jobben har vært svært ressurskrevende. Vår vurdering har vært at dette materialet har historisk verdi og at det har vært viktig å gjøre det tilgjengelig for noen som kan få anledning til å skrive historien så korrekt som mulig. Vi regner med at det vil bli stor interesse for dette materialet ettersom det handler om vår nære historie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer